BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

VITAVEGAN Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy (20g)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4005394116210
    Producent: VITAVEGAN
  • Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy

    Skład: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona)
    Produkt może zawierać alergeny: sezam, gorczycę, soję.


    Masa netto: 20g

    Pochodzenie: Niemcy

    Wartość odżywcza w 100g produktu:
    Warość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal;
    Tłuszcz: 0 g;
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
    Węglowodany: 0 g;
    w tym cukry: 0 g;
    Błonnik: 0 g;
    Białko: 0 g;
    Sól: 68,5 g

    Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

    Informacje dodatkowe:
    Produkt nadaje się do pieczenia i gotowania.

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

     

    Przepis

    Wegański makowiec z orzechami i lukrem
    Wegański makowiec z orzechami i lukrem

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g suchego maku mielonego
    • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
    • 50 g mąki gryczanej białej
    • 50 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
    • ½ łyżeczka sody
    • sok z ½ cytryny
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 3 łyżki wybranego oleju
    • wybrana substancja słodząca do smaku

    Lukier:

    • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
    • sok z cytryny

    PRZYGOTOWANIE:

    Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl