SKARBY OCEANU Sól czarna kala namak drobnomielona (1kg)
Sól czarna kala namak drobno mielona
Skład: sól czarna kala namak drobno mielona 100%.
Nierafinowana, nie zawiera substancji przeciwzbrylającej.
Masa netto: 1kg
Pochodzenie: Pakistan
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: produkt bezterminowy
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki:
• 50 g czerwonej soczewicy
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cebula
• 1 pęczek koperku lub szczypiorku
• 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)
• 2 łyżeczki soli kala namak
• 2 łyżki czosnku granulowanego
• ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
• ½ łyżeczki kurkumy
• 4 łyżki oleju + olej do smażenia
• pieprz do smaku
Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.