WEGETARIAŃSKI

SKARBY OCEANU Sól czarna kala namak drobnomielona (1kg)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902175869879
    Producent: SKARBY OCEANU
  • Sól czarna Kala Namak charakteryzuje się wyrazistym aromatem. Jest podstawowym składnikiem dań kuchni indyjskiej. Polecamy do ostrych sosów i pikantnych przekąsek.

    Sól czarna kala namak drobno mielona

    Skład:
    sól czarna kala namak drobno mielona 100%.
    Nierafinowana, nie zawiera substancji przeciwzbrylającej.

    Masa netto: 1kg

    Pochodzenie: Pakistan

    Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno


    Informacje dodatkowe:

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości:
    produkt bezterminowy

    Przepis

    Kotlety jajeczne
    Kotlety jajeczne

    Składniki:

    • 50 g czerwonej soczewicy

    • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cebula

    • 1 pęczek koperku lub szczypiorku

    • 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)

    • 2 łyżeczki soli kala namak

    • 2 łyżki czosnku granulowanego

    • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

    • ½ łyżeczki kurkumy

    • 4 łyżki oleju + olej do smażenia

    • pieprz do smaku

    Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.