SOS SOJOWY SHOYU ŁAGODNY BIO 250 ml - LIMA (BP)
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Sos sojowy Shoyu łagodny, ekologiczny.
Skład: woda, soja*, pszenica*, sól morska, alkohol*, ocet*, Koji (Aspergillus oryzae).
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Objętość netto: 250ml
Pochodzenie: Lima, Belgia.
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 75kcal (315kJ)
Białko: 9,6g
Węglowodany: 4,9g
w tym cukry: 1,5g
Tłuszcz: 0,1g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
Błonnik: 0,9g
Sól: 14,0g
Certyfikacja: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Producent: Lima nv/sa-Groendreef 101 - B-9880 Aalter
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1l wege bulionu
- 300 g Old Friends Kimchi
- ½ op. tofu pokrojonego w grubą kostkę
- 4 pieczarki lub boczniaki
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 szalotki
- pęczek szczypiorku
- pęczek kolendry
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki uprażonego sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Wystarczy kilka chwil, dwa składniki i gotowe. Dobry bulion i dobre kimchi. To takie proste. Wege kapuśniak jest świetny na każdą pogodę! Oczywiście smak można podkręcać na dziesiątki sposobów. Można dodać czosnek lub imbir, szalotkę, grzyby, tofu i szczypior – jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, dodaj ugotowane ziemniaki lub podawaj z ryżem. Kombinacji jest bez liku. A poniżej jedna z moich ulubionych wersji. Na patelni lub w garnku przesmaż szalotkę, posiekaną w piórka, dodaj grzyby pokrojone w plasterki i poduś chwilę. Składniki podlej bulionem i dodaj grubo pokrojone kimchi. Pogotuj 10 min. Dodaj tofu, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i pozostałe składniki. Dopraw do smaku solą i sosem sojowym. Czasami do wypełnienia smaku dodaję też koncentrat pomidorowy, możesz dodać upieczone, posiekane pomidory. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem i świeżą kolendrą.