

ZIELONY LISTEK Stewia (150g)
Stevia - słodzik pochodzenia naturalnego w pudrze na bazie glikozydów. Słodzik polecany dla osób na diecie, dbających o szczupłą sylwetkę oraz prowadzących zdrowy styl życia. Produkt doskonały do słodzenia herbaty, kawy, zimnych i gorących napojów. Stevia (Stevia Reubadiana) jest rośliną znaną od tysiącleci. Pochodzi z Ameryki Południowej. W słodziku Zielony Listek wykorzystywany jest naturalny wyciąg ze Stevii, jako główny składnik odpowiedzialny za jego słodki smak. >>> 1 łyżeczka słodzi jak 3 łyżeczki cukru.
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1662/391
Węglowodany (g): 98,0
Białko (g): 0
Sól (g): 0,01
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.
SKŁADNIKI:
- 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
- 50 g ekologicznej mąki migdałowej
- 250 g naturalnego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki rodzynek
- kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- domowy lukier do dekoracji
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".