WEGETARIAŃSKI BIO

BIOPLANET Syrop klonowy ekologiczny (250ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814661234
    Producent: BIO PLANET
  • Syrop powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku uzyskiwanego z pnia klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące. Syrop klonowy polecany jest jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast. W zależności od temperatury odparowania uzyskuje się różne rodzaje syropu. Różnią się one kolorem i smakiem, a jakość pozostaje bez zmian. Typ A – delikatny klonowy smak (złoto bursztynowy kolor) Typ B – wyraźny klonowy smak (bursztynowy kolor) Typ C – intensywny klonowy smak (ciemno bursztynowy kolor)

    Syrop klonowy ekologiczny

    Objętość netto: 250ml

    Producent: Wyprodukowano przez Citadelle Maple Syrup Producers' Cooperative CA-ORG-006 dla Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj pochodzenia: Polska

    Kraj pochodzenia składników: Kanada

    Składniki: 100% ekologiczny syrop klonowy A (wg klasyfikacji kanadyjskiej - Amber nr 2)

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1488 kJ/ 355 kcal
    Węglowodany (g): 88,6
     - w tym cukry (g): 88,4
    Tłuszcz (g): 0
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0

    Białko (g): 0
    Sól (g): 0,03

    Certyfikat: CA-ORG-006 rolnictwo spoza UE, PL-EKO-07

    Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce.

     

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: NIE

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez orzechów: TAK

     



     

     

    Przepis

    Keks bananowy orkiszowy z orzechami włoskimi
    Keks bananowy orkiszowy z orzechami włoskimi

    Banany, orkisz i ulubione bakalie, to sposób na keks bananowy -  ciasto ekspresowe i dosłownie na każdą kieszeń. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać mocno już dojrzałe banany, a  masz w domu odrobinę roślinnego mleka, mąki i orzechów, wystarczy, że połączysz składniki, by powstał ten wspaniały, chrupiący chlebek. Banany i orzechy w lekkim cieście z mąki orkiszowej, to przepis tak prosty, że ciasto nie może się nie udać. No i ten zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia... 

    SKŁADNIKI:

    • 300 g dojrzałych bananów (około 3 średniej wielkości)
    • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 100 g mąki migdałowej
    • 16 g proszku do pieczenia
    • 100 g syropu klonowego + 30 g do dekoracji
    • 120 ml napoju migdałowego
    • 100 g orzechów włoskich + 25 g do dekoracji
    • 60 ml oleju ryżowego
    • sól

                                

    WYKONANIE:

    W dużej misce wymieszać mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i odstawić. Posiekać nożem 100 g orzechów włoskich i odstawić. W innej dużej misce o niskich brzegach rozgnieść banany, pomagając sobie widelcem, następnie dodać syrop klonowy, mleko migdałowe i olej ryżowy, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej masy. Masę na bazie bananów oraz posiekane orzechy dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wyszło gładkie ciasto. Przełożyć do formy keksowej (o długości 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować pozostałymi orzechami (całymi albo posiekanymi) i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 40–45 minut albo do osiągnięcia złocistego koloru. Po wyjęciu bananowego ciasta z piekarnika, pozostawić je do wystudzenia, a następnie wyjąć z formy: posmarować syropem klonowym. Rada To ciasto, które wywodzi się prawdopodobnie z Ameryki, powstało w celu wykorzystania zbyt dojrzałych bananów. Dlatego można też dodać owoce, które już nie nadają się do jedzenia, gdyż zaczęły czernieć i są zbyt miękkie. Babka bananowa jest doskonała na śniadanie, sama albo posmarowana ulubioną marmoladą.  

    * Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.