WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWY Szczypiorek ekologiczny [pęczek] - BIO (k)

  • Dodaj recenzję
  • Szczypiorek ekologiczny pęczek

    Przepis

    Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem
    Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

    Jajka faszerowane to przysmak kuchni polskiej. Obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, a od święta można dodać jeszcze łyżkę dobrego, czarnego kawioru. Niech będzie wytwornie i wyjątkowo!

     

    SKŁADNIKI:

    • 6-8 ugotowanych na twardo jajek od kur z wolnego wybiegu

    • 90-100 g oczyszczonego z ości wędzonego pstrąga

    • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

    • 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

    • 2-3 łyżki soku z cytryny

    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • opcjonalnie 1 łyżka czarnego kawioru

    WYKONANIE:

    Ostudzone jajka ostrożnie obierz, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Białka odłóż na bok, a żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kawioru zblenduj na jednolitą masę. Wypełnij białka farszem i udekoruj kawiorem, a także, jeśli chcesz zaszaleć, kleksem ulubionego domowego majonezu.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".