Szczypiorek ekologiczny pęczek - BIO (PL)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Jajka faszerowane to przysmak kuchni polskiej. Obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, a od święta można dodać jeszcze łyżkę dobrego, czarnego kawioru. Niech będzie wytwornie i wyjątkowo!
SKŁADNIKI:
• 6-8 ugotowanych na twardo jajek od kur z wolnego wybiegu
• 90-100 g oczyszczonego z ości wędzonego pstrąga
• 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• opcjonalnie 1 łyżka czarnego kawioru
WYKONANIE:
Ostudzone jajka ostrożnie obierz, przetnij na pół i wyjmij żółtka. Białka odłóż na bok, a żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kawioru zblenduj na jednolitą masę. Wypełnij białka farszem i udekoruj kawiorem, a także, jeśli chcesz zaszaleć, kleksem ulubionego domowego majonezu.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".