



*VEGAN DELI Wegańska alternatywa sera wędzonego w plastrach (160g) - BIO (f)
Wegańska alternatywa sera wędzonego w plastrach BIO
Masa netto: 160g
Producent: VEGAN DELI
Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.
Pochodzenie: Belgia
Skład: woda, olej kokosowy*, skrobia* (kukurydza*, tapioka*), białko grochu* (2,9%), zagęszczacz (guma ksantanowa, guma szarańczynu), sól morska, wodorosty (Phymatolithon calcareum), sok z cytryny*, kurkuma*, pieczona cebula*, olej słonecznikowy*, koncentrat owocowo-warzywny*
*składniki pochodzenia ekologicznego
Informacje o alergenach: może zawierać gluten, orzechy, seler i gorczycę.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1130/273
Białko (g): 1,4
Węglowodany (g): 14
W tym cukry (g): <0,1
Tłuszcz (g): 23
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 20
Błonnik pokarmowy (g): 1,5
Sól (g): 1,4
Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych w temperaturze 0-7°C
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK
PRODUKT WEGAŃSKI: TAK
Przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Czy wiesz, że...
ROŚLINY STRĄCZKOWE
są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych:
- zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika,
- dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu,
- połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerwony grejpfrut
* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.