BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

*VEGART Wegański krem bezglutenowy a'la mascarpone (250 g)

Dodaj recenzję
Kod: 5999884968092
Producent: VEGART
Wegańska alternatywa dla serka Mascarpone >> BEZ GMO >> BEZ glutenu >> BEZ soi >> BEZ konserwantów

Masa netto: 250g 

Producent: VEGART

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Węgry 

Składniki: woda, tłuszcz kokosowy, skrobia modyfikowana (E1420, E1450), białko roślinne, aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1427/ 346
Węglowodany (g): 7
 - w tym cukry (g): 0,1
Tłuszcz (g): 35
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 35
Błonnik (g):
Białko (g): 0,6
Sól (g): 0,14
 

Warunki przechowywania: przechowywanie: od +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez sztucznych barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

Przepis

Tiramisu klasyczne
Tiramisu klasyczne

Kto nie kocha tiramisu? Tak myślałam, że nikt się nie odezwie. Dlatego gdy szykujecie ten deser, zróbcie go dwa razy więcej niż jest chętnych. Na pewno się nie zmarnuje. 

Składniki na 6-8 porcji

  • 200g biszkoptów
  • 3 żółtka
  • 300ml śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 150ml likieru kawowego
  • 100ml espresso
  • 80g cukru

Do dekoracji:

  • Kakao

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy. W trakcie mieszamy wlewamy 50ml likieru kawowego. Do innego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 100ml likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie z likierem i układamy jeden obok drugiego w brytfannie. Na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy ją. Posypujemy grubą warstwą kakao. Układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie z likierem i nakładamy resztę masy. Możemy użyć rękawa cukierniczego, aby ozdobić deser. Ciasto posypujemy kakao.

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Słodkie co nieco".