BEZGLUTENOWE BIO

(18+) Wino czerwone la troubadelle wytrawne bio 0,75 l

Dodaj recenzję
Kod: 4034153229991
Producent: FRANCIA

OPISWino czerwone, wytrawne. Łagodne i świeże, o aromatach wiśni i jagód, z lekką nutą gorzkiej czekolady. Zawartość alkoholu: 13 % objętościowo. Zawiera SIARCZYNYZALECANE SPOŻYCIEPasuje do warzyw, pasztecików i sera. Temperatura podawania 16 - 18 °CZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze poniżej 20 °C

Certyfikat BIO: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak

Przepis

Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami
Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami

 

 

SKŁADNIKI: Czas przygotowania 40 min ; 2 porcje

  • stek cielęcy ekologiczny 1 opakowanie (2 steki)
  • 3 marchewki ekologiczne
  • 1 duży por ekologiczny
  • ziemniaki ekologiczne ok. 0,25 kg
  • 2 czerwone cebule ekologiczne
  • tymianek 4 gałązki świeżego lub szczypta suszonego 
  • szałwia - 2 listki
  • czosnek - 1 główka
  • miód spadziowy - 40 g
  • białe wino - 0,2 l
  • czerwone wino - 0,5 l
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku

 

Sposób przygotowania: Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z marynowania, piec przez 2 godz. w 110oC. Po wyjęciu mięsa z pieca odlać sok z pieczenia, dodać do niego czerwone wino i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki ugotować, następnie obsmażyć z cebulką i karmelizować w miodzie spadziowym. Stek pokroić, warzywa poukładać na płaskim talerzu, polać sosem i udekorować gałązkami tymianku.