



BIO FOOD ZAKWAS Z KAPUSTY KISZONEJ BEZGLUTENOWY BIO 500 ml - BIO FOOD (BP)
SKŁADNIKIsok z kapusty kiszonej* (99 %), sól kłodawska (1 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISZakwas z kapusty jak i sama kapusta, to zdrowe produkty, które warto włączyć na stałe do jadłospisu. Zakwas może być podstawą do pysznych zup lub może być bezpośrednio spożywany jako napój. Produkt pasteryzowany.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 mlWartość energetyczna: 67 kJ / 16 kcalTłuszcz: < 0,5 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 gWęglowodany: 2,9 gw tym cukry: < 0,5 gBiałko: 1,1 gSól: 1,1 g UWAGA Przed spożyciem wstrząsnąć. Występujący osad tworzą naturalne składniki.Smak i konsystencja mogą nieznacznie różnić się w zależności od pory roku. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4 stopni Celsjusza.
Przepis
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food