BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

BIO FOOD Zakwas z kapusty kiszonej bezglutenowy (500 ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902693122241
Producent: BIOFOOD
Zakwas z kapusty jak i sama kapusta, to zdrowe produkty bogate w kwas mlekowy, jeden z najważniejszych probiotyków, wspomagających organizm i wzmacniających jego odporność. >>> Produkt pasteryzowany. Smak i konsystencja mogą nieznacznie różnić się w zależności od pory roku. Występujący osad tworzą naturalne składniki kapusty ekologicznej.

Objętość netto: 500 ml

Producent: BIO FOOD

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: sok z ekologicznej kapusty kiszonej 99%, sól kłodawska 1%

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 67/16
Węglowodany (g): 2,9
 - w tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 0,5
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Białko (g): 1,1
Sól (g): 1,1

Certyfikat: Rolnictwo UE i spoza UE

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food