BEZGLUTENOWE

*VIVO Zakwaska do kefiru (żywe kultury bakterii) (0,5g) (f)

Dodaj recenzję
Kod: 3270
Producent: VIVO

Zakwaska do kefiru (żywe kultury bakterii)

Skład:
liofilizowane szczepy bakterii, mikroflora ziaren kefiru: acetobacter aceti, saccharomyces unisporus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactococcus lactis ssp: lactis, diacetylactis, lactobacillus casei

Masa netto: 0,5g

Pochodzenie: Ukraina

Wyprodukowane przez Vivo, Kijów, Ukraina.
Dystrybucja: Gama-Tech, 00-508 Warszawa, Al.Jerozolimskie 31/14


Informacje dodatkowe:
Ilość bakterii w 1g: bakterie kwasu mlekowego ok.8mld
Przechowywać w 2-8 stopniach Celsjusza do 12 mies od daty produkcji.

Sposób przygotowania jogurtu:
1. Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
2. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.
3.Następnie otwórz fiolkę, wlej do niej odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Jeżeli na dnie proszek nie rozpuści się, rozetrzyj go łyżeczką i wlej całość do garnka, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (np. przy kaloryferze, lub pod tzw. pierzynką).
5. Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.