**RYBY Z SERCA NATURY Karp ekologiczny świeży, dzwonko na wagę (600g) - BIO WYSYŁKA 14 GRUDNIA i 21 GRUDNIA
Nie wszyscy są zwolennikami karpi ze względu na ich mulisty posmak. Bierze się on stąd, że karp jest rybą denną, a często dno stawów hodowlanych jest muliste.
Karpie RYBY Z SERCA NATURY są hodowane w stawach o podłożu piaszczystym, co powoduje, że nie mają mulistego posmaku, i to potwierdzamy, bo próbowaliśmy :). Karp BIO pochodzący z certyfikowanej hodowli ekologicznej Gospodarstwa Rybackiego "Zawólcze". Gospodarstwo wkomponowane jest w malowniczy kompleks leśny, leżący u podnóża Wyżyny Lubelskiej, w ścisłym sąsiedztwie Rezerwatu Przyrody Sosny Polskiej. Duża odległość od ośrodków przemysłowych, naturalne warunki przyrodnicze i czyste powietrze tworzą przyjazny mikroklimat dla ekologicznej hodowli ryb, dlatego hasło promocyjne Gospodarstwa brzmi: RYBY Z SERCA NATURY.
UWAGA: ostateczna cena zależna od rzeczywistej wagi produktu (waga 1 tacki ok.350g - 600g)
Produkt zapakowany hermetycznie.
Masa netto: 350g - 600g
Producent: RYBY Z SERCA NATURY
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Polska
Składniki:100 % karp BIO
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 461 kJ/ 100 kcal
Węglowodany (g): 0
- w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 4,2
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,67
Błonnik (g): 0
Białko (g): 18
Sól (g): 0,03
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze od 0 do 2 stopni C.
Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Soczysty i chrupiący karp o delikatnie wyczuwalnym smaku migdałów. Obłędnie delikatny. Smażenie w głębokim tłuszczu to najlepszy sposób, aby karp był soczysty i pozbawiony, co może wydawać się niemożliwe, nawet najdrobniejszych ości.
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka.
Składniki na 4 porcje:
- filet z karpia lub 3 – 4 dzwonka
- cebula
- sól
- 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz
Panierka:
- 3 – 4łyżki mielonych migdałów
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka mleka
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 3 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 4 – 5 łyżek tartego chrzanu
- świeżo zmielony pieprz
Jeśli mamy płat karpia, kroimy go na grube długie paski. Jeśli dzwonka, pozbywamy się kręgosłupa i wyciągamy ości, które wystają (można to zrobić za pomocą pęsety). Przekładamy rybę do naczynia, w którym będzie się marynowała. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do przygotowanego karpia. Dodajemy sól, mocno rozdrobnione ziarenka ziela angielskiego i świeżo zmielony pieprz. Całością masujemy rybę tak, aby przyprawy i cebula przykryły dokładnie mięso karpia. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego karpia wyciągamy z cebuli. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. W dwóch innych miskach rozkładamy oddzielnie mąkę i zmielone migdały. Olej rozgrzewamy w garnku tak, jak do smażenia pączków (ok. 180 st. C). Powinno być go na tyle dużo, aby kawałki karpia zanurzyły się w nim w całości. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno w migdałach, jajku i mące. Wrzucamy na olej i smażymy kilka minut z każdej strony. Powinien być złoty i lekko napuchnięty niczym ciasto drożdżowe.
Sos: żółtka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej aż do momentu uzyskania gęstego białego kremowego sosu, niczym kogel - mogel. Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z gorącym smażonym karpiem.