BIO

**RYBY Z SERCA NATURY Karp ekologiczny świeży, dzwonko na wagę (600g) - BIO WYSYŁKA 14 GRUDNIA i 21 GRUDNIA

Dodaj recenzję
Kod: 284040???????
UWAGA! >> OD JUŻ PRZYJMUJEMY ZAMÓWIENIA NA KARPIE >>> PROSIMY O WCZEŚNIEJSZE SKŁADANIE ZAMÓWIEŃ >>> DLA ZAMÓWIEŃ ZŁOŻONYCH DO 12.12.2023 > TERMINY WYSYŁKI W DNIACH: • 14.12.2023 (pierwsza dostawa) >>> DLA ZAMÓWIEŃ ZŁOŻONYCH MIĘDZY 13 - 19.12.2023 TERMINY WYSYŁKI W DNIACH: •• 21.12.2023 (druga dostawa) ............................................................................................................................................................................................................... **** UWAGA!!! >> PROSIMY PODCZAS SKŁADANIA ZAMÓWIENIA O WPISANIE W UWAGACH WYBORU DOSTAWY (dostawa pierwsza/ dostawa druga) ****

Nie wszyscy są zwolennikami karpi ze względu na ich mulisty posmak. Bierze się on stąd, że karp jest rybą denną, a często dno stawów hodowlanych jest muliste.
Karpie RYBY Z SERCA NATURY są hodowane w stawach o podłożu piaszczystym, co powoduje, że nie mają mulistego posmaku, i to potwierdzamy, bo próbowaliśmy :). Karp BIO pochodzący z certyfikowanej hodowli ekologicznej Gospodarstwa Rybackiego "Zawólcze". Gospodarstwo wkomponowane jest w malowniczy kompleks leśny, leżący u podnóża Wyżyny Lubelskiej, w ścisłym sąsiedztwie Rezerwatu Przyrody Sosny Polskiej. Duża odległość od ośrodków przemysłowych, naturalne warunki przyrodnicze i czyste powietrze tworzą przyjazny mikroklimat dla ekologicznej hodowli ryb, dlatego hasło promocyjne Gospodarstwa brzmi: RYBY Z SERCA NATURY.

UWAGA: ostateczna cena zależna od rzeczywistej wagi produktu (waga 1 tacki ok.350g - 600g)

Produkt zapakowany hermetycznie.

Masa netto: 350g - 600g

Producent: RYBY Z SERCA NATURY

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Polska 

Składniki:100 % karp BIO

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 461 kJ/ 100 kcal
Węglowodany (g): 0
 - w tym cukry (g): 0
Tłuszcz (g): 4,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,67
Błonnik (g): 0
Białko (g): 18
Sól (g): 0,03

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze od 0 do 2 stopni C.

Produkt naturalny: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Karp smażony w migdałowej panierce
Karp smażony w migdałowej panierce

Soczysty i chrupiący karp o delikatnie wyczuwalnym smaku migdałów. Obłędnie delikatny. Smażenie w głębokim tłuszczu to najlepszy sposób, aby karp był soczysty i pozbawiony, co może wydawać się niemożliwe, nawet najdrobniejszych ości.

Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. 

Składniki na 4 porcje:

  • filet z karpia lub 3 – 4 dzwonka
  • cebula
  • sól
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz

Panierka:

  • 3 – 4łyżki mielonych migdałów
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 4 – 5 łyżek tartego chrzanu
  • świeżo zmielony pieprz 

Jeśli mamy płat karpia, kroimy go na grube długie paski. Jeśli dzwonka, pozbywamy się kręgosłupa i wyciągamy ości, które wystają (można to zrobić za pomocą pęsety). Przekładamy rybę do naczynia, w którym będzie się marynowała. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do przygotowanego karpia. Dodajemy sól, mocno rozdrobnione ziarenka ziela angielskiego i świeżo zmielony pieprz. Całością masujemy rybę tak, aby przyprawy i cebula przykryły dokładnie mięso karpia. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego karpia wyciągamy z cebuli. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. W dwóch innych miskach rozkładamy oddzielnie mąkę i zmielone migdały. Olej rozgrzewamy w garnku tak, jak do smażenia pączków (ok. 180 st. C). Powinno być go na tyle dużo, aby kawałki karpia zanurzyły się w nim w całości. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno w migdałach, jajku i mące. Wrzucamy na olej i smażymy kilka minut z każdej strony. Powinien być złoty i lekko napuchnięty niczym ciasto drożdżowe.

Sos: żółtka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi kuchennej aż do momentu uzyskania gęstego białego kremowego sosu, niczym kogel - mogel. Na koniec dodajemy chrzan i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z gorącym smażonym karpiem.