DARY NATURY Ziele angielskie (50g) - BIO
Masa netto: 50g
Producent: DARY NATURY
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia składników: Gwatemala
Kraj producenta: Polska
Składniki: ziele angielskie* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Certyfikacja: CERTYFIKAT BIO
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
- 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
- 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
- 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
- ½ szklanki nerkowców
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5l wody
PRZYGOTOWANIE:
Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się “przegryzie”, a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar! Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego. Jest pyszna.