BEZGLUTENOWE BIO

DARY NATURY Ziele angielskie (50g) - BIO

Kod: 5902768527896
Producent: DARY NATURY
Całe ziarenka dodaje się do marynat, szczególnie wzbogaca smak ciemnych sosów, polepsza walory smakowe kompanów i likierów. Ziele angielskie jest bogate w węglowodany oraz błonnik. Jest źródłem żelaza, miedzi, magnezu, oraz wapnia i potasu. Cechuje się również wysoką zawartością witaminy C, a także witamin z grupy B. Substancje zawarte w zielu angielskim mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, m.in. zmniejszają dolegliwości towarzyszące zapaleniom stawów oraz bóle mięśni.

Masa netto: 50g 

Producent: DARY NATURY

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia składników: Gwatemala

Kraj producenta: Polska 

Składniki: ziele angielskie* 100%

*certyfikowany składnik ekologiczny

Certyfikacja: CERTYFIKAT BIO

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK  

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK


 

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Przepis na wigilijną zupę grzybową od Food Porn Vegan Style

SKŁADNIKI:

  • 2 garście suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) (40g)
  • 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów)
  • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki,2 pietruszki,1/4 selera, kilka łodyg zielonej pietruszki)
  • 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają)
  • ½ szklanki nerkowców
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5l wody

PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej jest przygotować wywar i zamoczyć nerkowce dzień wcześniej, wywar dzięki temu bardziej się “przegryzie”, a przygotowanie zupy następnego dnia, zajmie nam mniej czasu. Jednak nie jest to warunek konieczny. Najpierw namaczamy nerkowce, wsypujemy je do szklanki/słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. Następnie wsypujemy suszone grzyby do miski, zalewamy 500ml gorącej wody i moczymy 30min-1h, po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar! Teraz przystępujemy do przygotowania bulionu. Obieramy warzywa i drobno je siekamy, przygotowujemy zioła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, tymianek), pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę (można ją wcześniej opalić na ogniu), oraz kilka namoczonych grzybów, dopełniamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i używać jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok. Następnie grzejemy 2 łyżki oliwy w garnku, wrzucamy do niej posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut. Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy ją do kielicha blendera (wcześniej można zachować część grzybów, jeśli nie ma być to 100% zupa-krem), dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem. Można podawać z makaronem, grzankami czosnkowymi lub bez niczego. Jest pyszna.