*KRAJOWE Ziemniaki czerwone [na wagę] (1kg) - BIO (k) (f)
Ziemniaki – 100 g dostarcza ok. 90 kcal, głównie pod postacią łatwostrawnych i przyswajalnych węglowodanów (skrobi). Ziemniaki zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne człowiekowi, prawie nie zawierają tłuszczu, są bogate w potas i magnez.
Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone, gotowane na parze lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, wrzucone do wrzącej osolonej wody. Tylko w okresie gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, trzeba ziemniaki obierać możliwie grubo, usuwając wszystkie zielone miejsca. Wtedy też lepiej jest ziemniaki gotować, a nie piec, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie i do niej przechodzi.
Właściwościzdrowotne: ziemniaki mogą być spożywane przez diabetyków; są powlekające, sprzyjają pracy jelit; mączka ziemniaczana ma właściwości gojące; działają korzystnie na nerki, wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach; są w składzie diety chorych na serce (zawierają rutynę); w leczeniu otyłości, spożywane - bez dodatków tłuszczowych - nie tuczą.