Nowości BIO

*KRAJOWE Ziemniaki czerwone [na wagę] (1kg) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 294504???????
    Producent: BIO PLANET
  • Ziemniaki czerwone - po ugotowaniu mają słodki i kremowy miąższ, raczej kleisty niż sypki. Zazwyczaj o kullistym lub owalnym kształcie i średnim rozmiarze. Najlepiej nadają się do pieczenia i smażenia. Świetnie smakują samodzielnie, ale sprawdzą się również w mieszance pieczonych warzyw. Nie obierając kolorowej skórki można przygotować z nich atrakcyjne frytki lub chipsy.

    Ziemniaki 100 g dostarcza ok. 90 kcal, głównie pod postacią łatwostrawnych i przyswajalnych węglowodanów (skrobi). Ziemniaki zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne człowiekowi, prawie nie zawierają tłuszczu, są bogate w potas i magnez.

    Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone, gotowane na parze lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, wrzucone do wrzącej osolonej wody. Tylko w okresie gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, trzeba ziemniaki obierać możliwie grubo, usuwając wszystkie zielone miejsca. Wtedy też lepiej jest ziemniaki gotować, a nie piec, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie i do niej przechodzi.

    Właściwościzdrowotne: ziemniaki mogą być spożywane przez diabetyków; są powlekające, sprzyjają pracy jelit; mączka ziemniaczana ma właściwości gojące; działają korzystnie na nerki, wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach; są w składzie diety chorych na serce (zawierają rutynę); w leczeniu otyłości, spożywane - bez dodatków tłuszczowych - nie tuczą.