Ziemniaki czerwone ekologiczne 1kg- BIO (i)
Ziemniaki w 100g dostarcza ok. 90 kcal, głównie pod postacią węglowodanów (skrobi) – łatwo strawnych i przyswajalnych; posiada wszystkie aminokwasy niezbędne człowiekowi, prawie nie zawierają tłuszczu, są bogate w potas i magnez. Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, wrzucone do wrzącej osolonej wody. Tylko w okresie gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, trzeba ziemniaki obierać możliwie grubo, usuwając zielone miejsca. Wtedy też lepiej jest ziemniaki gotować, a nie piec, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie i do niej przechodzi. Ponieważ gotowanie w wodzie wypłukuje z ziemniaków większość witamin i minerałów, dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone lub gotowane na parze. Aby zachować wszelkie wartości odżywcze dobrym sposobem jest gotowanie ziemniaków w zupie czy też w mundurkach. Tylko w przypadku, gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, trzeba ziemniaki obierać możliwie grubo, usuwając zielone miejsca. Wtedy też wyjątkowo lepiej jest ziemniaki gotować, a nie piec, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie i do niej przechodzi. Spożywanie ziemniaków sprzyja pracy jelit, a mączka ziemniaczana ma właściwości gojące. Ziemniaki działają korzystnie na nerki, a wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach, dzięki zawartości rutyny korzystnie wpływają na serce. Mają również tą zaletę, że spożywane bez dodatku tłuszczów będą stanowić sycące, lecz nietuczące danie.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |