WEGETARIAŃSKI bio dla każdego - taniej! BIO

*KRAJOWE Ziemniaki ekologiczne (ok.1kg) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 282608???????
  • Ziemniaki 100 g dostarcza ok. 90 kcal, głównie pod postacią węglowodanów (skrobi) – łatwo strawnych i przyswajalnych; posiada wszystkie aminokwasy niezbędne człowiekowi, prawie nie zawierają tłuszczu, są bogate w potas i magnez. Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, wrzucone do wrzącej osolonej wody. Tylko w okresie gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, trzeba ziemniaki obierać możliwie grubo, usuwając te zielone miejsca. Wtedy też lepiej jest ziemniaki gotować, a nie piec, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie i do niej przechodzi. Właściwości lecznicze: mogą je spożywać diabetycy; są powlekające, sprzyjają pracy jelit; mączka ziemniaczana ma właściwości gojące; działają korzystnie na nerki, wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach; są w składzie diety chorych na serce (zawierają rutynę); w leczeniu otyłości, spożywane bez dodatków tłuszczowych nie tuczą.

    *KRAJOWE Ziemniaki ekologiczne (ok.1kg) - BIO (k) (f)

    Przepis

    Zupa marchwiowo - migdałowa
    Zupa marchwiowo - migdałowa

    Idealnie rozgrzewa w jesienne dni.

    SKŁADNIKI:

    • 2 szt. marchewki
    • 1/2 szt. ziemniaka
    • 1/3 szt. cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka migdałów
    • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 łyżeczki oliwy lub masła sklarowanego
    • szczypta imbiru
    • szczypta cynamonu
    • szczypta kurkumy
    • szczypta kminku

     

    Gotowa lista zakupowa

     

    PRZYGOTOWANIE:

    W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, ziemniak, cebulę), podduś na małym ogniu pod przykryciem 2 minuty. Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, kminek oraz czosnek), zalej wodą. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie zalej migdały wrzątkiem. Po ok. 15 minutach dodaj je do zupy i zmiksuj. Zdejmij z ognia, a kiedy zupa troszkę przestygnie dodaj sok z cytryny. Można podawać z łyżką jogurtu. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.