


Ziemniaki ekologiczne 1kg - BIO (PL)
Witaminy i sole mineralne wypłukują się z ziemniaka podczas nieprawidłowego gotowania. Dlatego najwyższą wartość mają ziemniaki pieczone lub gotowane w zupie czy też w mundurkach, bądź gotowane na parze. Jednak w okresie, gdy pod skórką gromadzi się solanina, toksyczny alkaloid, zdradzający swoją obecność zieloną warstwą, należy ziemniaki obierać możliwie grubo, a następnie gotować, gdyż solanina rozpuszcza się w wodzie. Właściwości zdrowotne: są powlekające,
Ziemniaki:
- sprzyjają pracy jelit - mają włąsciwości powlekające
- mączka ziemniaczana ma właściwości gojące
- działają korzystnie na nerki - wywar z obierzyn rozpuszcza złogi w nerkach
- są w składzie diety chorych na serce (zawierają rutynę)
- są skuteczne w walce z otyłością, ponieważ spożywane bez dodatków tłuszczowych nie tuczą
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Przepis
Idealnie rozgrzewa w jesienne dni.
SKŁADNIKI:
- 2 szt. marchewki
- 1/2 szt. ziemniaka
- 1/3 szt. cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka migdałów
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki oliwy lub masła sklarowanego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta kminku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, ziemniak, cebulę), podduś na małym ogniu pod przykryciem 2 minuty. Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, kminek oraz czosnek), zalej wodą. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie zalej migdały wrzątkiem. Po ok. 15 minutach dodaj je do zupy i zmiksuj. Zdejmij z ognia, a kiedy zupa troszkę przestygnie dodaj sok z cytryny. Można podawać z łyżką jogurtu. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.