*VITAPOL Żur Staropolski (500ml)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5901273000320
    Producent: VITAPOL
  • Żur staropolski to flagowy produkt firmy vitapol. Stanowi niezbędną bazę do przyrządzenia jednej z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni zup - żurku. Tradycyjnie wielkanocny, obecnie gości na polskich stołach właściwie przez cały rok. W składzie żuru znajdziemy mąkę razową i wodę oraz mieszankę odpowiednio dobranych przypraw; brak w nim sztucznych dodatków i konserwantów. Dodany do mięsnego wywaru, doprawiony Chrzanem delikatesowym vitapol wybornie smakuje z ziemniakami, białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem.

    Żur Staropolski Vitapol - receptura domowa.

    Objętość netto: 500ml

    Producent:  VITAPOL

    Kraj pochodzenia: Polska

    Składniki: mąka żytnia, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, czosnek.

    Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

    Przepis

    Żurek ze śliwką i jajkiem na twardo
    Żurek ze śliwką i jajkiem na twardo

    Składniki

    • 500 ml zakwasu na żurek
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 6 niewielkich ziemniaków
    • 300 g śliwki wędzonej lub suszonej wcześniej namoczonej
    • 200 ml śmietany 18%
    • suszony majeranek
    • olej słonecznikowy
    • sól
    • pieprz

    wywar na żurek:

    włoszczyzna: 2 pietruszki, 3 marchewki, cebula, 1⁄4 selera

     

    [produkt id=3019]

    zioła:

    • 4 liście laurowe,
    • 10 ziaren ziela angielskiego,
    • po 2 łyżki rozmarynu i tymianku
    • garść suszonych grzybów
    • 2 l wody

    Przygotowanie

     

    Przygotuj wywar na żurek. Nastaw w garnku wodę. Obierz warzywa. Wrzuć je do wody razem z ziołami i gotuj pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Jedną marchewkę i pietruszkę wyjmij po 10 minutach i pokrój w 5-milimetrowej grubości plasterki, odłóż. Przecedź wywar, znowu podgrzej.

    Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę na patelnię i smaż jeszcze minutę. Do gotującego się czystego wywaru dodaj cebulę z czosnkiem i grzyby. Gotuj 10 minut. Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę. Śliwki przekrój na pół, a następnie dodaj je z ziemniakami i gotuj 5 minut.

    Teraz czas na zakwas. Dobrze wstrząśnij butelką, tak aby mąka połączyła się z płynem. Wlewaj cienkim strumyczkiem zakwas do gotującego się wywaru i mieszaj energicznie łyżką. Wszystko po to, aby nie zrobiły się grudki z mąki. Zagotuj, mieszając, bo mąka osiada na dnie i może się przypalić. Dodaj pokrojoną pietruszkę i marchewkę, solidną garść majeranku, posól i popierz do smaku. Kiedy żurek przestygnie, dodaj śmietanę i zamieszaj. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.