WEGETARIAŃSKI

VITAPOL Żur Staropolski (500ml)

Dodaj recenzję
Kod: 5901273000320
Producent: VITAPOL
Przepyszny żurek według staropolskiej receptury. Żur staropolski to flagowy produkt firmy Vitapol. Stanowi niezbędną bazę do przyrządzenia jednej z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni zup - żurku. Tradycyjnie Wielkanocny, obecnie gości na polskich stołach właściwie przez cały rok. W składzie żuru znajdziemy mąkę razową i wodę oraz mieszankę odpowiednio dobranych przypraw; brak w nim sztucznych dodatków i konserwantów. Dodany do mięsnego wywaru, doprawiony chrzanem delikatesowym Vitapol, wybornie smakuje z ziemniakami, białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem. >>> Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

Objętość netto: 500ml

Producent:  VITAPOL

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: mąka żytnia, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, czosnek

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 167,9 kJ/ 40,1 kcal
Węglowodany (g): 7,9
 - w tym cukry (g): 0,3
Tłuszcz (g): 0,3
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Białko (g): 0,8

Sól (g): 1,3

Alergeny: żyto

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

 

Przepis

Żurek na Wielkanoc
Żurek na Wielkanoc

Żurek z ekologicznych dodatków jest sycącą potrawą wielkanocną, która szybko i smacznie zaspokoi nasz apetyt.

SKŁADNIKI:

  • butelka żurku Vitapol
  • biała kiełbasa 4-5 szt.
  • liści laurowych
  • 6-8 ziarnek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarnek pieprzu czarnego
  • 150 g śmietany 18% bio Organic Farma Zdrowia
  • 2-3 duże ząbki czosnku majeranek
  • 2-3 szt. ziemniaków
  • 2- 3 łyżki chrzanu do zupy Vitapol
  • jajka ekologiczne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białą kiełbasę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
  2. Pod przykryciem gotuj około 20-30 min.
  3. Ugotowaną kiełbasę wyjmij.
  4. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj tak, by się nie rozgotowały i zachowały kształt kostki (sprawdzać widelcem).
  5. Nie trać czasu. Obrany czosnek przepuść przez praskę, a śmietanę ¾ pudełka 200 g lekko rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody.
  6. Do wywaru wlej bardzo dokładnie wybełtany żur, tak by osad na dnie butelki wymieszał się z całą jej zawartością. Zagotuj.
  7. Następnie dodaj roztarty czosnek i śmietanę ciągle mieszając, zagotuj. Na koniec dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu oraz ugotowane na twardo jajka ekologiczne.