*CHARSZNICKIE POLA Żur tradycyjny na zakwasie (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 5906395043057
  • Producent: CHARSZNICKIE POLA
  • Dostępność: Jest Jest  (13 szt.)
  • szt.
  • 9,89 zł
  • cena produktu z VAT

Dodaj do mojej listy
Produkt BIO

Żur tradycyjny na zakwasie ekologiczny

Skład: woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia*, woda) 14,5%, mąka żytnia*, sól
*produkty pochodzące z upraw ekologicznych  

Objętość netto: 500ml

Pochodzenie: Polska

Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna: 46 kcal (195 kJ)
Białko: 1,3g
Węglowodany: 9,2g
w tym cukry: 0,5g
Tłuszcz: 0,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g
Sól: 0,45g

Certyfikacja: PL-EKO-07 AGRO BIO TEST, rolnictwo UE

Producent: Charsznickie Pola Natury Sp.zo.o. Sp.K., ul.Wielicka 250, 30-663 Kraków

Informacje dodatkowe:
Opakowanie na 4 litry żuru tradycyjnego.

Czy wiesz, że .... od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia żuru. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy.

Przepis na charsznicki żur: zagotowujemy 3,5l wody. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę. Opakowanie z żurkiem dokładnie mieszamy wstrząsając, następnie wlewamy do wywaru. Dodajemy cebulę, skwarki i kiełbasę. Gotujemy około 5min, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Po odstawieniu zabielamy kwaśną śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub puree.


Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu.
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2 miesiące