BIO

*CHARSZNICKIE POLA Żur tradycyjny na zakwasie (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5906395043057
  • Opakowanie na 4 litry żuru tradycyjnego. Czy wiesz, że .... od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia żuru. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy. Przepis na charsznicki żur: zagotowujemy 3,5l wody. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę. Opakowanie z żurkiem dokładnie mieszamy wstrząsając, następnie wlewamy do wywaru. Dodajemy cebulę, skwarki i kiełbasę. Gotujemy około 5min, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Po odstawieniu zabielamy kwaśną śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub puree. Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu. Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

    Żur tradycyjny na zakwasie ekologiczny

    Skład: woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia*, woda) 14,5%, mąka żytnia*, sól
    *produkty pochodzące z upraw ekologicznych  

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Polska

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:
    Wartość energetyczna: 46 kcal (195 kJ)
    Białko: 1,3g
    Węglowodany: 9,2g
    w tym cukry: 0,5g
    Tłuszcz: 0,2g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g
    Sól: 0,45g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 AGRO BIO TEST, rolnictwo UE

    Producent: Charsznickie Pola Natury Sp.zo.o. Sp.K., ul.Wielicka 250, 30-663 Kraków

    Informacje dodatkowe:

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2 miesiące