

EKOWITAL Żurawina suszona, ekologiczna (125g) - BIO
Masa netto: 125g
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Kanada
Skład: żurawina suszona*, cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*
*produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Możliwe alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów i sezamu.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 1344 kJ/ 320 kcal
Białko (g): 0.2
Węglowodany (g): 81
W tym cukry (g): 54
Tłuszcz (g): 0.2
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g): 0.1
Błonnik pokarmowy (g): 6
Warunki przechowywania: Należy przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Produkt BIO: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Przepis
Jak sama nazwa wskazuje, bazą tego ciasta są bakalie. Od razu zaznaczam, że te podane w przepisie są tylko propozycją. Jeśli nie przepadacie za którymś ze składników, to pamiętajcie, że w przypadku tego ciasta wszystkie chwyty są dozwolone. Dodajcie do niego to, co lubicie! Gramaturę składników też można zmniejszać albo zwiększać.
Przepis pochodzi z książki "Święta, święta i po świętach. Celebracja przez cały rok" Pawła Płaczka. _2.png?1701084353474)
Składniki na ok. 20 porcji
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
Bakalie:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
POLEWA:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki drobnego cukru
- 4 łyżki mleka pełnotłustego
Ciasto: do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy, aż stanie się zwarte i gładkie. Formujemy z niego dwie kule, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 4 godziny o lodówki.
Po tym czasie obie kule ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (23 x 27 cm), starając się równomiernie rozłożyć wiórki.
Blaszkę wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Polewa: na 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy kakao, cukier i mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do zagotowania.
Na gorącym upieczonym spodzie rozsypujemy posiekane wcześniej bakalie i całość zalewamy gorącą polewą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.