BIO

ORGANIC Sezam biały niełuskany ekologiczny (150g) - BIO

Dodaj recenzję

Sezam biały niełuskany ekologiczny

Skład: sezam niełuskany ekologiczny
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 150g

Pochodzenie: Paragwaj

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 586 kcal (2422 kJ)

Białko: 16,8g

Węglowodany: 9,7g

Tłuszcz: 50,7g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.


Informacje dodatkowe:
Sezam z upraw ekologicznych nie poddany procesowi łuszczenia.

Przepis na gomasio - przyprawę, która pozwala używać w diecie mniej soli kuchennej: 12 łyżek ziaren sezamu opłukać, wsypać na gorącą suchą patelnię, mieszać drewnianą łyżką, aż ziarna staną się okrągłe, ale tak, żeby ich nie przypalić. W ten sam sposób suszymi 1 łyżkę morskiej soli i łączymy na ciepło z sezamem. Najlepiej utrzeć gomasio w makturze, można też zmielić w młynku. Używać jako posypki do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze.

Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

 

Przepis

Bananowy ryż
Bananowy ryż

Przepis na zdrowe śniadanie.

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 400 ml napoju kokosowego Ecomil
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 200 ml kremu kokosowego Ecomil
  • 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki białych nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
  2. Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
  3. Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
  4. Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  5. Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
  6. Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
  7. Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.

 

Przepis: @veganiacos