WEGETARIAŃSKI BIO

Sezam biały niełuskany BIO (150g) - ORGANIC MARKET

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249975088
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Sezam biały niełuskany ekologiczny

    Skład: sezam niełuskany ekologiczny
    Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

    Masa netto: 150g

    Pochodzenie: Paragwaj

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 586 kcal (2422 kJ)

    Białko: 16,8g

    Węglowodany: 9,7g

    Tłuszcz: 50,7g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

    Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.


    Informacje dodatkowe:
    Sezam z upraw ekologicznych nie poddany procesowi łuszczenia.

    Przepis na gomasio - przyprawę, która pozwala używać w diecie mniej soli kuchennej: 12 łyżek ziaren sezamu opłukać, wsypać na gorącą suchą patelnię, mieszać drewnianą łyżką, aż ziarna staną się okrągłe, ale tak, żeby ich nie przypalić. W ten sam sposób suszymi 1 łyżkę morskiej soli i łączymy na ciepło z sezamem. Najlepiej utrzeć gomasio w makturze, można też zmielić w młynku. Używać jako posypki do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze.

    Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
    Natura i nic więcej!


    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

     

     

    Przepis

    Bananowy ryż
    Bananowy ryż

    Przepis na zdrowe śniadanie.

    Składniki:

    • 250 g ryżu
    • 400 ml napoju kokosowego Ecomil
    • 4 łyżki erytrytolu
    • 2 łyżeczki wanilii
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 40 g wiórków kokosowych
    • 200 ml kremu kokosowego Ecomil
    • 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
    • 2 banany
    • 2 łyżeczki białych nasion sezamu

    Przygotowanie:

    1. Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
    2. Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
    3. Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
    4. Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
    5. Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
    6. Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
    7. Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.

     

    Przepis: @veganiacos