ORGANIC Sezam biały niełuskany ekologiczny (150g) - BIO
Sezam biały niełuskany ekologiczny
Skład: sezam niełuskany ekologiczny
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 150g
Pochodzenie: Paragwaj
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 586 kcal (2422 kJ)
Białko: 16,8g
Węglowodany: 9,7g
Tłuszcz: 50,7g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
Informacje dodatkowe:
Sezam z upraw ekologicznych nie poddany procesowi łuszczenia.
Przepis na gomasio - przyprawę, która pozwala używać w diecie mniej soli kuchennej: 12 łyżek ziaren sezamu opłukać, wsypać na gorącą suchą patelnię, mieszać drewnianą łyżką, aż ziarna staną się okrągłe, ale tak, żeby ich nie przypalić. W ten sam sposób suszymi 1 łyżkę morskiej soli i łączymy na ciepło z sezamem. Najlepiej utrzeć gomasio w makturze, można też zmielić w młynku. Używać jako posypki do kasz, ryżu, zup czy warzyw gotowanych na parze.
Wybierając Organic Farma Zdrowia sięgasz po starannie wyselekcjonowane produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zachowano to co najlepsze.
Natura i nic więcej!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis na zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 250 g ryżu
- 400 ml napoju kokosowego Ecomil
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g wiórków kokosowych
- 200 ml kremu kokosowego Ecomil
- 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
- 2 banany
- 2 łyżeczki białych nasion sezamu
Przygotowanie:
- Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
- Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
- Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
- Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
- Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
- Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.
Przepis: @veganiacos