*TRADYCYJNE JADŁO Kiełbasa biała (250g) (f)
UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.
Masa netto: minimalna 250g lub wielokrotność 250g (np. 0,5kg = 2szt.)
Producent: Tradycyjne Jadło
Składniki: mięso wieprzowe 96%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne w tym gorczyca, sól. Konserwowane solą i solą peklową
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2-8°C
Przepis
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food