POLSKA RÓŻA Konfitura z płatków róży (220g)
Konfitura z płatków róży
Konfitura powstała z ręcznie zbieranych płatków róż z plantacji na terenie Polski. Są to mięsiste, miękkie płatki pływające w delikatnym syropie. Całość ma niesamowity zapach i smak, bez dodatku żadnych aromatów i ulepszaczy. Szczególnie polecana do pączków, wypieków, ale także do osładzania herbaty.
Objętość netto: 220g
Producent: Polska Róża
Składniki: cukier, płatki róży fałdzistolistej 19%, woda, kwas cytrynowy jako regulator kwasowości.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
MR
|
Maciej Runowski 04-01-2019
Serdecznie polecam bardzo dobra |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży
- 150g cukru
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- 20 ml wody różanej
- nadzienie: konfitura z róży
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w 250 ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia – podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfturą. Odłożyć na deskęposmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu.