ORGANIC Mąka kukurydziana ekologiczna (500g) - BIO
Dodaj recenzję
Kod: 5908249975033
Producent: Organic Market - (mąki ekologiczne)
Delikatna mąka z ziaren kukurydzy, Wspaniała do zagęszczania zup i sosów, pieczenia babeczek i wafli oraz pieczywa kukurydzianego. Polecana dla dzieci, rekonwalescentów. Mąka kukurydziana jest lekko strawna, o wysokiej zawartości skrobi. Wspaniała do zagęszczania zup i sosów, pieczenia pieczywa kukurydzianego, babeczek i wafli.
Więcej
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: mąka kukurydziana. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna 1476 kJ/350 kcal
Tłuszcz 5,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 66 g
w tym cukry 2,9 g
Błonnik 8,6 g
Białko 5,9 g
Sól 0 g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Bananowy ryż
Przepis na zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 250 g ryżu
- 400 ml napoju kokosowego Ecomil
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g wiórków kokosowych
- 200 ml kremu kokosowego Ecomil
- 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
- 2 banany
- 2 łyżeczki białych nasion sezamu
Przygotowanie:
- Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
- Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
- Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
- Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
- Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
- Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.
Przepis: @veganiacos