KROKUS Mus z żurawiny leśnej (310 g)
Występujące w żurawinach antyoksydanty działają najlepiej razem, dlatego dobrze jest jeść całe owoce. Związki te tracą swoje właściwości w temp. powyżej 175 st. C. Warto więc jest spożywać je na surowo lub w przetworach przygotowanych w niższej temperaturze (syropy, przetwory pasteryzowane).
W latach 80 tych XX w przeprowadzono szereg badań potwierdzających tradycyjne przekonanie, że żurawiny mogą zapobiegać chorobom układu moczowego zwłaszcza u kobiet. Właściwości te zachowują również przetwory z żurawin, np. soki. Intensywny kolor syropu świadczy o tym, że zachowało się w nim wiele cennych antyoksydantów, które zapobiegają uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki.
Masa netto: 310g
Producent: KROKUS
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Polska
Skład: żurawina leśna (53 %), cukier, pektyna – substancja żelująca, kwas cytrynowy – regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 834 kJ/199 kcal
Tłuszcz: 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 45 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0 g
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |