VITAPOL Żur Staropolski (500ml)
Dodaj recenzję
Kod: 5901273000320
Producent: VITAPOL
Przepyszny żurek według staropolskiej receptury. Żur staropolski to flagowy produkt firmy Vitapol. Stanowi niezbędną bazę do przyrządzenia jednej z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni zup - żurku. Tradycyjnie Wielkanocny, obecnie gości na polskich stołach właściwie przez cały rok. W składzie żuru znajdziemy mąkę razową i wodę oraz mieszankę odpowiednio dobranych przypraw; brak w nim sztucznych dodatków i konserwantów. Dodany do mięsnego wywaru, doprawiony chrzanem delikatesowym Vitapol, wybornie smakuje z ziemniakami, białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem.
>>> Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Więcej
Objętość netto: 500ml
Producent: VITAPOL
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: mąka żytnia, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, czosnek
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 167,9 kJ/ 40,1 kcal
Węglowodany (g): 7,9
- w tym cukry (g): 0,3
Tłuszcz (g): 0,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Białko (g): 0,8
Sól (g): 1,3
Alergeny: żyto
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Przepis
Żurek na Wielkanoc
Żurek z ekologicznych dodatków jest sycącą potrawą wielkanocną, która szybko i smacznie zaspokoi nasz apetyt.
SKŁADNIKI:
- butelka żurku Vitapol
- biała kiełbasa 4-5 szt.
- liści laurowych
- 6-8 ziarnek ziela angielskiego
- 6-8 ziarnek pieprzu czarnego
- 150 g śmietany 18% bio Organic Farma Zdrowia
- 2-3 duże ząbki czosnku majeranek
- 2-3 szt. ziemniaków
- 2- 3 łyżki chrzanu do zupy Vitapol
- jajka ekologiczne
PRZYGOTOWANIE:
- Białą kiełbasę zalej wodą i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
- Pod przykryciem gotuj około 20-30 min.
- Ugotowaną kiełbasę wyjmij.
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i gotuj tak, by się nie rozgotowały i zachowały kształt kostki (sprawdzać widelcem).
- Nie trać czasu. Obrany czosnek przepuść przez praskę, a śmietanę ¾ pudełka 200 g lekko rozprowadź z niewielką ilością zimnej wody.
- Do wywaru wlej bardzo dokładnie wybełtany żur, tak by osad na dnie butelki wymieszał się z całą jej zawartością. Zagotuj.
- Następnie dodaj roztarty czosnek i śmietanę ciągle mieszając, zagotuj. Na koniec dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu oraz ugotowane na twardo jajka ekologiczne.