Blog

Thumb_76-tiramisu1-1-

Tiramisu bez jajek i mleka!

06-11-2018
  SKŁADNIKI: biszkopty: ½ szklanki aquafaby* - zalewa po ciecierzycy 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu) 1 łyżeczka octu jabłkowyego 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej 100 g... więcej
Thumb_40-miod-blog

Miód. Lekarstwo z natury.

22-10-2018
  Miód  jest  produktem  wysokoenergetycznym – ok. 330 kcal w 100 g. Pod względem chemicznym jest on wodnym roztworem cukrów: węglowodany stanowią ok. 80%, 1% to białka i substancje... więcej
Thumb_39-jesien-blog

Jesień a nasza odporność.

22-10-2018
  Jesień  to  czas  stopniowego  przygotowania  do  zimy.  Wiąże  się  to z  gromadzeniem  zapasów  zarówno w  sensie  dosłownym  –  gdy  zamykamy  w  słoikach ... więcej
Thumb_75-Zrzut-ekranu-2018-04-04-o-12.40.51

KULKI MOCY Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z KAROBEM

04-04-2018
SKŁADNIKI (30 szt.): 100 g zielonej soczewicy (suchej)  50 g wiórków kokosowych 100 g żurawiny namoczonej we wrzątku 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 2 łyżki melasy z... więcej
Thumb_58-orzech

Orzechy dla lepszego zdrowia.

03-04-2018
Rozmawiamy z dr Jolantą Nalewaj- Nowak propagatorką zdrowego stylu życia. Pomogła wielu osobom w walce z otyłością, niedowagą, zaburzeniami jedzenia oraz ludziom borykającym się z... więcej
Thumb_73-ginger-1191945-1920

Złote zdrowie - Kurkuma

02-04-2018
Kurkuma pochodzi z Azji. Jest tam powszechnie stosowana w codziennej kuchni oraz leczniczo przez medycynę ajurwedyjską. W Polsce używana do niedawna raczej jako przyprawa w orientalnych... więcej
Thumb_45-placuszki-kokosowe

Kokosowe placuszki.

01-04-2018
Sposób przygotowania: Banany z jajkiem miksujemy blenderem na puszystą masę, dodajemy mąkę kokosową, wszystko ponownie miksujemy. Rozgrzewamy patelnię z rozsmarowanym na niej olejem... więcej
Thumb_71-sugar-3057660-1920

Zamienniki cukru - co wybrać?

01-04-2018
Słodki smak towarzyszy nam od narodzin i raczej wszyscy go lubią. Najczęściej kojarzony jest z czymś przyjemnym, radosnym i pozytywnym, co sprawia, że sięgamy po niego dość... więcej
Thumb_20-pelen-wypas

Marian Nowak - EKO nabiał zapomniany skarb.

01-04-2018
Z dużym uproszczeniemmożna powiedzieć, żecoraz więcej polskichserowarów kontynuujetradycję wywodzącą sięz neolitu, z Kujaw, gdzie miała miejsce najstarszana świecie produkcja serów –... więcej
Thumb_69-Zrzut-ekranu-2018-03-01-o-09.36.49

Przepisy na święta Wielkiej Nocy

01-03-2018
Wiosna to dla wielu z nas okres wyczekiwany z niecierpliwością. Po długiej, mroźnej i ciemnej zimie przychodzi czas kolorów oraz dłuższych dni. Na nowo odnajdujemy radość i motywację... więcej
Thumb_7-biala-kielbasa

Biała kiełbasa, ale z czego? Świąteczne zakupy z gwarancją jakości!

28-02-2018
Przed  Świętami biała kiełbasa cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Także masarzy, którzy bardzo często robią ją w wydaniu „NAWINIE”, czytaj - to co się nawinie i jest pod ręką,... więcej
Thumb_74-Zrzut-ekranu-2018-03-12-o-10.42.05

Dary Natury - postawiliśmy na ekologię

28-02-2018
Rozmawiamy z Mirosławem Angielczykiem założycielem i właścicielem firmy Dary Natury działającej w branży zielarskiej i żywności dla zdrowia Dary Natury to firma działająca na... więcej
Thumb_72-Zrzut-ekranu-2018-03-09-o-11.24.51

Dieta po 6.miesiącu życia

06-02-2018
Rozszerzanie diety należy zacząć po 6. miesiącu życia dziecka od papek i musów, stopniowo wprowadzając pokarmy w większych kawałkach. Gdy dziecko jeszcze nie siedzi, można dać... więcej
Thumb_57-zima

My się zimy nie boimy.

16-01-2018
Nasza zima zła? Niekoniecznie. Kochają ją dzieci i amatorzy sportów zimowych. Wynalazki poczynione na użytek podboju kosmosu dały nam termoregulacyjne tkaniny oraz absolutnie nieprzemakalne... więcej
Thumb_68-Zrzut-ekranu-2018-02-01-o-08.29.03

Pączki z wodą różaną

12-12-2017
Składniki: 2 opakowania (po 9 g) suchych drożdży 150g cukru 5 żółtek 0,5 l mleka 2 łyżki masła 20 ml wody różanej nadzienie: konftura z... więcej
Thumb_66-q22-owoce

Zobacz jak wygląda nasz największy w Polsce market ekologiczny

22-11-2017
Tysiące produktów ekologicznych w najlepszych cenach na blisko 500 metrach powierzchni. Organic Farma Zdrowia właśnie otworzyła największy w Polsce market ekologiczny oraz ekologiczne bistro! więcej
Thumb_70-Zrzut-ekranu-2018-03-09-o-11.04.03

Słucham mojego organizmu - wywiad z Agnieszką Cegielską

08-11-2017
Wygląda Pani młodo i promiennie. Co może sprawić, że mamy ładną cerę, blask i ener­ gię, dobrze czujemy się we własnej skórze? — Niedługo skończę 40 lat. Czuję się... więcej
Thumb_65-pumpkin-2714650-640

Humus z pieczonej dyni

26-10-2017
Składniki: 1kg Dyni 1 słoik ciecierzycy w zalewie 3 łyżki tahini 1 głowka czosnku kilka łyżek oliwy sok z 1 cytryny sól do smaku kurkuma dla koloru 0,5 szklanki zimnej wody (z... więcej
Thumb_18-burak-ekologiczny

Czekoladki, rzodkiewki i matematyka, czyli o tym jak wdrożyć zmianę.

24-04-2017
„Matematyka wyposaża nas w coś jakby nowy zmysł.”Karol Darwin Zmienić pracę, założyć firmę, wyjść z domu. Znaleźć równowagę między domowym i zawodowym, między wspólnym i... więcej
Thumb_12-pelen-wypas

Pełen wypas – czyli jak wygląda ekologiczna hodowla zwięrząt

24-04-2017
Prawo gwarantuje krowie 6 m² tylko dla siebie. Dla lochy z prosiętami przewidziano aż 7,5 m². A do tego: daszek,odpowiednia ilość okien, brak przeciągów oraz specjalna dieta. Ale takie... więcej
Thumb_61-chlebek-sliwkowy-organic24

Chleb jaglano-śliwkowy

05-04-2017
SKŁADNIKI 240 g mąki jaglanej 140 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 30 g płatków jaglanych 150 g suszonych śliwek bezpestek po 1/2 łyżeczki cynamonu, goździków, kurkumy i... więcej
Thumb_60-barszcz-bialy

Barszcz biały

31-03-2017
SKŁADNIKI 100 g boczku (naturalnie wędzonego lub surowego) 2 białe kiełbaski parzone lub surowe korzeń pietruszki sól morska lub himalajska zmielony pieprz biały liść laurowy 1... więcej
Thumb_15-kosmetyki-ekologiczne

Porównanie kosmetyków konwencjonalnych i ekologicznych

14-03-2017
  W odróżnieniu od żywności,dla której certyfikat ekologicznyjest jednoznacznym określeniem pochodzeniai warunków powstawania – nie ma takich uregulowań prawnych definiujących pojęcie... więcej
Thumb_13-pieczywo-organic24

Ciężki kawałek chleba - dlaczego wybierać ciemne pieczywo?

01-03-2017
Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat i ze względuna zawartość ziaren zbóż stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Jednak dziś, w krajach wysoko... więcej
Thumb_48-barszcz-czerwony

Barszcz czerwony

07-12-2016
  Składniki: koncentrat barszczu czerwonego uszka z kapustą i grzybami 0,5 kg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por) 2 cebule 1 kg buraków 20 g suszonych... więcej
Thumb_53-kompot-z-suszu

Kompot z suszu

07-12-2016
Składniki na 2 l kompotu: 100 g suszonych jabłek, 100 g suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, kawałek laski cynamonu, szczypta cynamonu w proszku, 5... więcej
Thumb_52-karp-ekologiczny-przepis-blog

Karp wigilijny

06-12-2016
Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 2 filety z karpia mąka orkiszowa do obtoczenia 1 łyżkę płatków migdałowych sok z cytryny sól morska pieprz świeżo zmielony do smażenia:... więcej
Thumb_50-pierogi

Pierogi z farszem kapuściano-grzybowym

06-12-2016
Ciasto: Składniki: 1⁄2 kg mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka wody Przygotowanie: Podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Powinno być cienkie, prawie przezroczyste. Na stolnicy... więcej
Thumb_54-paszteciki

Paszteciki krucho-drożdżowe

06-12-2016
Składniki: (na około 80 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 całe jajka 15 g drożdży instant 200 ml gęstej śmietany 1/4 łyżeczki... więcej
Thumb_55-pierniczki

Pierniczki

05-12-2016
Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej, 2 szklanki mąki pszennej białej, pół szklanki mąki pszennej razowej, jajko, 12 łyżek miodu nektarowego, 100 g masła, 2 łyżeczki... więcej
Thumb_56-Pasztet-z-indyka

Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)

05-12-2016
Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 40 minut Składniki: 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica) 150 g ugotowanego batatu 1 mała cebula 1 łyżeczka... więcej
Thumb_47-maka-blog

Mąki, te powszechne i te mniej znane.

25-11-2016
  MĄKA jest produktem otrzymywanym w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna zbóż i dzielimy ją na :  Mąki chlebowe (z pszenicy, orkiszu, żyta), Mąki niechlebowe z jęczmienia,... więcej
Thumb_46-lang

Czesław Lang - Nie planowaliśmy zostać weganami.

16-11-2016
Czesława Langa znamy głównie z jego osiągnięć w kolarstwie: to nasz wicemistrz olimpijski,  medalista szosowych mistrzostw świata, organizator Tour de Pologne. A czy znacie Czesława Langa... więcej
Thumb_43-awokado-ekologiczne-organic24-blog

Śliwka smaczliwka – dlaczego warto jeść awokado?

17-10-2016
  Awokado to prawdziwy skarb dietetyczny. Zawiera jednocześnie zdrowe, przeciwzapalne tłuszcze, lecznicze fitozwiązki, błonnik i zacną ilość białka. Na dodatek wyśmienicie... więcej
Thumb_42-olej-kokosowy-ekologiczny-organic24-blog

Olej kokosowy – modny, bo zdrowy.

17-10-2016
Pokok seribu guna, czyli drzewo o tysiącu zastosowań – tak palmę kokosową nazywają mieszkańcy wysp Pacyfiku. Olej kokosowy jest dla nich nieodzownym składnikiem codziennej diety.... więcej
Thumb_41-dynia-z-rozmarynem

Dynia pieczona z rozmarynem

14-10-2016
Dynie przekroić na pół, oczyścić z pestek , pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynie na blachę wyłożoną... więcej
Thumb_38-organic

Niepozorni siłacze. Super żywność do zadań specjalnych.

13-10-2016
  Przedstawiamy super żywność do zadań specjalnych. Stres, nadwaga, zmęczenie? Co to dla nich!   Amarantus (szarłat) „Dla zmęczonych i anemicznych” To  ziarno  należące  do ... więcej
Thumb_37-dziecko-jesien-organic24-blog

Wspieranie odporności dziecka poprzez prawidłlowe żywienie.

13-10-2016
By zapobiec sezonowym infekcjom, oprócz czapki i ciepłych butów, przyda się też odpowiednia dieta, która wzmocni odporność dziecka. Nawet jeśli dziecko już zachoruje, to dobra dieta... więcej
Thumb_36-organic

Super-żywność na co dzień.

13-10-2016
  Owoce omówione w tym artykule są zaliczane do grupy tak zwanej super żywności odznaczającej się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka. „Superfood” to  owoce, warzywa i wiele... więcej
Thumb_17-burak-ekologiczny

Buraki, co warto o nich wiedzieć?

11-10-2016
Mogłabym zacząć ten artykuł w bardzo znany sposób: „Burak stroni od cebuli, a cebula doń się tuli.Mój buraczku, mój czerwony czyś byś nie chciał takiej żony?Burak tylko nos zatyka... więcej
Thumb_16-jajka-ekologiczne

Jedzmy jajka każdego dnia!

11-10-2016
Polak zjada rocznie ok. 200 jajek, Grek i Francuz – 250, Hiszpan – 320, a (długowieczny) Japończyk – 340. Jednak jajko jajku nierówne. Jajko z produkcji wielkotowarowej i jajko z chowu... więcej
Thumb_35-czym-rozni-sie-eko-od-konwencji

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

10-10-2016
  Jaki jest prawdziwy, niezafałszowany smak wybranych surowców i przetworów? Przedstawiamy krótkie porównanie, jak w smaku, zapachu i wyglądzie różnią się produkty ekologiczne od... więcej
Thumb_34-organic

Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

10-10-2016
Czas przygotowania:  40 min ; 2 bochenki Składniki: - 2,5 szklanki letniej wody - 1 kg mąki żytniej razowej Organic- 3 dag drożdży- zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki... więcej
Thumb_33-organic

Aneta Zając - Energię dają mi warzywa i owoce

04-10-2016
OFZ: Czy żyje Pani świadomie  i  co  to  dla  Pani  oznacza?ANETA  ZAJĄC:Staram  się żyć   jak   najbardziej   świadomie. W moim odczuciu świadomość  życia  oznacza ... więcej
Thumb_32-organic

Brokułowe guacamole

04-10-2016
Składniki:- 1 szt. awokado- 3 różyczki brokułu- pół ząbka czosnku- szczypta soli morskiej- 3 łyżeczki koperku- kromka chleba razowego- gałka muszkatołowa- sok z cytryny Sposób... więcej
Thumb_31-organic

Zupa marchwiowo-migdałowa

04-10-2016
Składniki:- 1 1/2 szt. marchewki- 1/2 szt. ziemniaka- 1/3 szt. cebuli- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka migdałów- 1/3 łyżeczki soku z cytryny- 2 szklanki wody- 1/2 łyżeczki oliwy lub masła... więcej
Thumb_30-organic

Kisiel z żurawiny

04-10-2016
Składniki: - 6 łyżek żurawiny suszonej- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Żurawinę opłucz i zalej w... więcej
Thumb_29-organic

Kanapka z kremem daktylowym

04-10-2016
Składniki:- 2 kromki chleba pełnoziarnistego na zakwasie- 10 szt. daktyli- 1 łyżka wody- 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek- cynamon- imbir- kardamon Sposób przyrządzenia Daktyle, wodę, oliwę... więcej
Thumb_28-organic

Sałatka z komosą ryżową

04-10-2016
Sposób przyrządzeniaKomosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół,... więcej
Thumb_27-organic

Kolorowa tunezyjska potrawka wielowarzywna

04-10-2016
Składniki:- 2 łyżki ryżu brązowego- 1 łyżka płatków ryżowych- 1/2 marchewki- 1 łyżeczka orzeszków pinni- 1/2 zielonej papryki- 2 łyżki groszku zielonego- 1/2 pora- 1 łyżka... więcej
Thumb_25-organic

Placki gryczane

04-10-2016
Czas przygotowania: 30 minut Sposób przyrządzeniaSkładniki A:- 1 ząbek czosnku, garść kiełków rzodkiewki, świeżomielony kolorowy pieprz, szczypta cząbru- 2 łyżki sosu sojowego,... więcej
Thumb_24-Potrawa-jednopatelniowa-z-kaszy-i-soczewicy

Potrawa jednopatelniowa z kaszy i soczewicy

04-10-2016
Sposób przyrządzenia:Na suchej patelni lekko prażymy pokrojoną w półplasterki cebulę,dodajemy pokrojoną w taką samą formę marchew, mieszamy kilkaminut. Wsypujemy kaszę gryczaną,... więcej
Thumb_23-Grillowane-piersi-z-kurczaka-z-fenkulem-i-baklazanem-podane-z-kasza-kuskus

Grillowane piersi z kurczaka z fenkułem i bakłażanem, podane z kaszą kuskus

04-10-2016
Sposób przyrządzeniaPokroić pierś z kurczaka na mniejsze części, posypać przyprawami – czubrycą pikantną, cząbrem, papryką ostrą, tymiankiem i solą. Odstawić do lodówki na 20–30... więcej
Thumb_22-czas-na-zmiane

Zmiana? Prosta sprawa!

04-10-2016
Kawa zamiast soku. Croissant zamiast ciemnego pieczywa. Samochód zamiast spaceru. Też tak zaczęliście dzisiejszy poranek?  Uleganie zachciankom, brak konsekwencji, niedotrzymane postanowienia.... więcej
Thumb_21-ser

Ser - Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!

04-10-2016
Trudno go uniknąć na obiad, kolację lub śniadanie!Występuje w różnychformach, przeobraża się, topi, płynie i cieszy podniebienie. Trafia do najmłodszych– jako przekąski... więcej
Thumb_19-nabial-ekologiczny

Cenne wartości prozdrowotne mleka ekologicznego.

04-10-2016
  Doniesienia naukowców z całego świata dowodzą o istnieniu nierozerwalnego związku między odżywianiem a zdrowiem. Mleko jest podstawowym składnikiem diety i najbardziej wszechstronnym... więcej
Thumb_14-Stek-cielecy-pieczony-w-tymianku-z-karmelizowanymi-warzywami

Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami

03-10-2016
Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z... więcej
Thumb_10-pasztet

Pate z fasoli

30-09-2016
  Składniki: ½ kg białej fasoli szczypta drobnych wodorostów 1 lub 2 śliwki suszone 1 i 3/4 szklanki oleju słonecznikowego (eko do wysokich temperatur) 1 łyżka masła ghee... więcej
Thumb_59-przepis

Pęczotto z indykiem

12-09-2016
SKŁADNIKI • 1 szklanka kaszy pęczak • 2 filety z piersi indyka • 10 pieczarek • cebula, ząbek czosnku, por • 1 cukinia • 100 ml soku jabłkowego • 1 szklanka wywaru warzywnego (lub... więcej
Thumb_11-uczen

Co powinien jeść uczeń?

01-09-2016
Nauka to naprawdę ciężka praca. Sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole, pod względem intelektualnym i fizycznym, w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania. Niedobory składników... więcej
Thumb_ab238bd4c5e5cbf85feaa9f1df3e6e98

Muffiny z orzechami arachidowymi

06-07-2016
Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych OFZ- 100 g jogurtu naturalnego OFZ- 100 g mąki pszennej razowej OFZ- 100 g orzechów ziemnych prażonych bez soli - 3 łyżki miodu... więcej
Thumb_9-Kulczyk

Ekoosobowość - Wywiad z Dominiką Kulczyk.

12-01-2016
Warto walczyć o zrównoważoną przyszłość. Rozmawiamy z Panią Dominiką Kulczyk - założycielką i prezesem polskiego oddziału Green Cross International – trzeciej co do wielkości... więcej
Thumb_26-pawlikowska

Beata Pawlikowska - To co jem – wpływa na moją efektywność

01-09-2014
Beata Pawlikowska - Pisarka, podróżniczka, autorka ponad czterdziestu książek. Prowadzi audycję „Świat według Blondynki” w Radiu ZET. Organizuje i jest przewodnikiem egzotycznych... więcej