Siemianka z gorzką czekoladą i owocami

Siemianka z gorzką czekoladą i owocami

2

Przepis pochodzi z książki Diany Pietraszewskiej "Szybkie dania keto. Książka o diecie keto napisana przez dietetyka." 

SKŁADNIKI:

• 30 g gorzkiej czekolady (90% zawartości kakao)

• 150 ml mleczka kokosowego o dużej zawartości miąższu

• 30 g siemienia lnianego

• 100 ml wody

• przyprawy: cynamon

• do podania: 50 g borówek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Podgrzać mleczko kokosowe w garnku z wodą. Zmniejszyć ogień i dodać zmielone siemię lniane oraz cynamon. Gotować ok. 3 min, często mieszając. Siemianka powinna mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnej owsianki.

2. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok do ostygnięcia. Dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do połączenia składników. Przelać siemiankę do miski i posypać borówkami.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE KCAL: 634 / B: 14,5 G / T: 51,3 G / W: 26,1 G / BP: 4,5 G