Blog

Cynamon cejloński - dlaczego go wybrać? Właściwości lecznicze i odchudzające

Cynamon cejloński - dlaczego go wybrać? Właściwości lecznicze i odchudzające

27-07-2020
Od lat cynamon cejloński uważany jest za najlepszy gatunek tej przyprawy na świecie. Niestety wiele osób pada ofiarą delikatnego oszustwa, to jest idąc do sklepu kupuje chiński odpowiednik,... więcej
Siemię lniane - sprawdzamy na co pomaga i jak stosować

Siemię lniane - sprawdzamy na co pomaga i jak stosować

27-07-2020
Siemię lniane to małe nasiona, które niejednego człowieka mogą zaskoczyć swoimi ogromnymi, prozdrowotnymi możliwościami. Produkt ten cały czas zyskuje na popularności. Len jest rośliną... więcej
Żurawina liofilizowana kontra kandyzowana - którą wybrać? Sprawdź właściwości!

Żurawina liofilizowana kontra kandyzowana - którą wybrać? Sprawdź właściwości!

27-07-2020
Któż nie lubi przetworów z żurawiny? Walory smakowe tej rośliny są od lat doceniane na całym świecie. Liczne słoiki dżemów czy soków goszczą na półkach wielu babć, a ich dzieci i... więcej
Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?

Olej kokosowy - rafinowany czy nierafinowany, jaki wybrać?

27-07-2020
Od kilku lat można zauważyć rosnącą popularność oleju kokosowego. Wykorzystuje się go nie tylko w kuchni, ale też w celach kosmetycznych, bowiem jest on znany ze swoich prozdrowotnych... więcej
Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy do smażenia?

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy do smażenia?

27-07-2020
Olej, jest nieodłącznym elementem kuchni. Używany zarówno do smażenia, jak i wzbogacania smaku sałatek. Naturalnie pojawiają się jednak wątpliwości, na półkach sklepowych można dostać... więcej
Pasta sezamowa - do czego używać? Właściwości i zastosowanie

Pasta sezamowa - do czego używać? Właściwości i zastosowanie

27-07-2020
Pasta sezamowa, inaczej zwana tahini, to nic innego jak zmielone ziarna sezamu, najczęściej uprzednio uprażone. Ten prosty, ale bogaty w składniki odżywcze produkt, posiada bardzo wiele... więcej
Co stosować zamiast cukru? - o tym czym słodzić aby było zdrowo

Co stosować zamiast cukru? - o tym czym słodzić aby było zdrowo

27-07-2020
Wiele osób zastanawia się czym słodzić zamiast cukru. Nie jest bowiem tajemnicą, iż jest on niezdrowy, lecz z drugiej strony pozwala cieszyć się lepszym smakiem napojów i wykorzystuje się... więcej
Komosa ryżowa - jak ją gotowąc i jakie ma właściwości?

Komosa ryżowa - jak ją gotowąc i jakie ma właściwości?

27-07-2020
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej (uprawiana jest tam od 5 tys. lat). Nazywana jest "złotem Inków", "matką zbóż" głównie ze względu na wartości odżywcze i... więcej
Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?

Jak gotować oraz jeść amarantus, jakie ma właściwości lecznicze?

27-07-2020
Amarantus zyskał popularność stosunkowo niedawno, wraz z modą na super żywność. W jaki sposób można go przygotować, z czym jeść i jakie korzyści dla zdrowia może przynieść? więcej
Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości

Makaron sojowy - dowiedz się czy jest zdrowy i jakie ma właściwości

27-07-2020
Przezroczysty makaron sojowy wbrew temu co mówi nazwa, wykonywany jest z batatów, skrobi ziemniaczanej lub skrobi fasoli mung - jednorocznej rośliny o łatwo przyswajalnym białku. Pojawia się... więcej
Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

Domowe mleko ryżowe - jak zrobić? Przepis

27-07-2020
Rosnąca ostatnimi czasy ilość wegan, a także osób chcących zamienić mleko krowie (na przykład przez ideologię, nietolerancję laktozy) na inny produkt sprawia, że zapotrzebowanie na mleko... więcej
Co to jest pasta tahini?

Co to jest pasta tahini?

27-07-2020
Pasta tahini (zwana też pastą sezamową) to puree z białego sezamu, bogatego w magnez, żelazo i fosfor. Pasta tahini jest bardzo często używana w kuchni orientalnej. W hummusie, sosach,... więcej
Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

27-07-2020
Czy zastanawialiście się kiedyś, co można spakować dziecku do szkoły z czystym sumieniem? Czym zastąpić słodycze, chipsy i słodkie napoje? Odpowiedzią na to są zdrowe przekąski dla... więcej
Pestki granatu - czy można je jeść?

Pestki granatu - czy można je jeść?

27-07-2020
Granat to roślina egzotyczna, której owoce dosyć rzadko spotyka się w Polsce, jednak nadal można łatwo dostać je w większych supermarketach. Są cenione za prozdrowotne właściwości,... więcej
Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

Dlaczego warto wybrać czerwoną soczewicę?

27-07-2020
Mimo, że w Polsce czerwona soczewica nie jest najpopularniejszym składnikiem potraw, to jest coraz częściej spożywana. Jest to związane z jej prozdrowotnymi właściwościami, a także... więcej
Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

25-07-2020
Większość z nas kojarzy produkty liofilizowane z żywnością spożywaną przez himalaistów, astronautów lub osoby lubiące podróżować "na dziko".  Obecnie jednak ich popularność... więcej
Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?

Dieta bez mleka – czym zastąpić nabiał?

20-07-2020
Obecnie coraz więcej ludzi rezygnuje z mleka, a przynajmniej tego pochodzenia zwierzęcego. Powodów takiej decyzji może być kilka. Najczęściej chodzi o nietolerancję laktozy, a także dietę... więcej
Biojogurty receptą na zdrowie!

Biojogurty receptą na zdrowie!

16-07-2020
Ostatnimi czasy ludzie coraz częściej decydują się na prowadzenie zdrowego trybu życia. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych oraz zainteresowanie się aktywnością fizyczną. Istnieje... więcej
Ramen - jak zrobić wspaniałą potrawę z Dalekiego Wschodu?

Ramen - jak zrobić wspaniałą potrawę z Dalekiego Wschodu?

15-07-2020
Ramen to potrawa wywodząca się z Dalekiego Wschodu, która zyskała sporą popularność głównie na terenie Japonii. Jest coraz bardziej znana w Polsce, ponieważ przypomina tradycyjny polski... więcej
Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis

Jak zrobić sękacz? - tradycyjny domowy przepis

20-07-2020
Tradycyjny sękacz to wyjątkowo  czasochłonny wypiek, kojarzony przede wszystkim z Podlasiem. Tak naprawdę wywodzi się on jednak najprawdopodobniej z Niemiec, gdzie w niektórych rejonach jest... więcej
Czego nie jeść na śniadanie?

Czego nie jeść na śniadanie?

20-07-2020
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie znacznie poprawia funkcje poznawcze, pamięć, czy koncentracje, a także może... więcej
Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości

Najzdrowsze rodzaje orzechów i ich właściwości

20-07-2020
Orzechy od wielu lat są doceniane za swoje właściwości, nie bez powodu wyróżniają się na tle innych bakalii pod względem zdrowotnym. Są symbolem dobrobytu, płodności, szczęścia. Nie... więcej
Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

Soczewica zielona czy czerwona - jaką wybrać? Rodzaje, kalorie i wartości odżywcze

20-07-2020
Soczewica ostatnimi czasy robi furorę w polskich kuchniach, jednak nadal nie brakuje osób, które nie do końca rozumieją różnice pomiędzy poszczególnymi jej rodzajami. Największą... więcej
Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu

Co zamiast chipsów? - dietetyczne przekąski do filmu

19-07-2020
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby oglądania filmów. Nieważne, czy oglądany jest horror, komedia, dokument, czy produkcja science-fiction, ludzie zawsze chętnie sięgają po przekąski.... więcej