WEGETARIAŃSKI BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby pszenno-żytni słonecznikowy mały (350g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek )

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369400
Producent: BIO-PIEKARNIA
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych. Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami. >>> Chleb „hruby” - określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera).

Chleb hruby pszenno-żytni słonecznikowy - EKO

Do produkcji tego rodzaju pieczywa używa się dwóch rodzajów mąki -  żytniej i pszennej. Chleb pszenno-żytni słonecznikowy w swoim składzie ma dodatkowo ziarno słonecznika, wodę, drożdże, śladowe ilości miodu i sól.  Do jego wypieku używa się zakwasu, który nadaje mu charakterystyczny smak, zapach i konsystencję. Część żytnia rośnie na zaczynie żytnim, zaś pszenna na drożdżach.

  • Pieczywo posiada Certyfikat  PL EKO-07 Rolnictwo UE
  • Bez polepszaczy i konserwantów
  • Wypiekany jest w piecu opalanym drewnem
Masa netto: 350g 
Producent: BIO-PIEKARNIA
Dystrybutor: Ekologiczny Uniwersytet Ludowy
Kraj producenta: Polska
Składniki: pszenica*, żyto*, zaczyn z mąki żytniej*, nasiona słonecznika*, woda, drożdże, sól
*składniki pochodzenia ekologicznego
 
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1050/250
Węglowodany (g): 34,0
Tłuszcz (g): 6,8
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,2
Błonnik (g): 8,9
Białko (g): 8,5

Sól (g): 1,0
 

Alergeny: żyto, pszenica, drożdże, miód
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: NIE

 

 

 

 

 

 



 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie