WEGETARIAŃSKI BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby żytni sitkowy (680g) (dostawa do sklepu - wtorek)

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369011
Producent: BIO-PIEKARNIA
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie nie konserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosujemy środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych. >>> Chleb „hruby” - określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera).

Chleb hruby żytni sitkowy - EKO

W skład chleba wchodzi wyłącznie żyto z upraw ekologicznych, Mąka żytnia typ 1000, sól
i  woda. 

Chleb żytni sitkowy w swoim składzie ma tylko mąkę żytnią z pełnego przemiału ( żyto z upraw ekologicznych) oraz białą żytnią  typ 1000 odsianą na sitach, wodę i sól. 

Do jego wypieku używa się zakwasu, który nadaje mu charakterystyczny smak, zapach i konsystencję. Ten rodzaj pieczywa jest delikatniejszy w smaku, niż żytni razowy. 

  • W pieczywie żytnim sitkowym nie ma  śladu drożdży, chleb nie zawiera innych zbóż, dlatego nadaje się dla osób, których dieta wymaga pieczywa czysto żytniego.
  • Pieczywo posiada Certyfikat  PL EKO-07 Rolnictwo UE
  • Bez polepszaczy i konserwantów
Masa netto: 680g
Producent: BIO-PIEKARNIA
Dystrybutor: Ekologiczny Uniwersytet Ludowy
Kraj producenta: Polska
Składniki: mąka żytnia*, zaczyn z mąki żytniej*, woda, sól
*składniki pochodzenia ekologicznego
 
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 866/205
Węglowodany (g): 40,0
 - w tym cukry ( g) : 1,6
Tłuszcz (g): 1,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Błonnik (g): 6,2
Białko (g): 5,1

Sól (g): 1,2
 

Alergeny: żyto
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Brokułowe guacamole
Brokułowe guacamole

Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 1 szt. awokado
  • 3 różyczki brokułu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżeczki koperku
  • kromka chleba razowego
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.