WEGETARIAŃSKI BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby orkiszowy (580g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek)

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369042
Producent: BIO-PIEKARNIA
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych. >>> Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami. >>> Chleb „hruby” - określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera).

Chleb Hruby orkiszowy - EKO

W skład chleba wchodzi wyłącznie ziarno orkiszu z upraw ekologicznych potwierdzonych certyfikatem. Mąka orkiszowa TYP 1850. Bez polepszaczy i konserwantów. 

Chleb rośnie wyłącznie na zaczynie na bazie miodu oraz drożdży i jest wypiekany w piecu opalanym drewnem.. Mąka orkiszowa TYP 1850, używana do produkcji tego rodzaju pieczywa jest bogata w wiele cennych witamin.
Chleb orkiszowy w swoim składzie zawiera: mąkę orkiszową z pełnego przemiału, gotowane ziarno orkiszu, wodę, miód, drożdże oraz  sól.   

Masa netto: 580g
Producent: BIO-PIEKARNIA
Dystrybutor: Ekologiczny Uniwersytet Ludowy
Kraj producenta: Polska
Składniki: mąka orkiszowa z pełnego przemiału*, ziarna orkiszu*, woda, sól
(zaczyn z dodatkiem drożdży i miodu*)
*składniki pochodzenia ekologicznego
 
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 898/212
Węglowodany (g): 38,0
Tłuszcz (g): 1,8
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Błonnik (g): 3,5
Białko (g): 8,3

Sól (g): 0,93
 

Alergeny: drożdże, miód
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: NIE

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Brokułowe guacamole
Brokułowe guacamole

Czy wiesz, że BROKUŁY... są jedzone w dużych ilościach przez kulturystów oraz sportowców, ponieważ wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, który wytwarza się w organizmie po przetrenowaniu.

SKŁADNIKI:

  • 1 szt. awokado
  • 3 różyczki brokułu
  • pół ząbka czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżeczki koperku
  • kromka chleba razowego
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła ugotuj. Odcedź i zmiksuj z awokado. Dodaj czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na kanapce z chleba razowego. Dla osoby na diecie bezglutenowej użyj pieczywa bez zawartości glutenu. Gotową pastę możesz posypać pestkami słonecznika, dyni, sezamu.