WEGETARIAŃSKI BIO

BIO-PIEKARNIA Chleb hruby żytni mały (350g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek )

Dodaj recenzję
Kod: 5907629369394
Producent: BIO-PIEKARNIA
Nazwa „Hruby” oznacza gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „ Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera). Chleb Hruby żytni powstaje z ekologicznie uprawianego żyta wyłącznie z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest na kamiennych żarnach. Zaś chleb, przygotowany bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków - jest wypiekany w piecu opalanym drewnem. >>> Bez drożdży - rośnie wyłącznie na zaczynie z mąki żytniej typ 2000, nie zawiera innych zbóż, dlatego nadaje się dla osób, których dieta wymaga czysto żytniego pieczywa. >>> Bez polepszaczy i konserwantów. >>> Certyfikat PL-EKO-07 Rolnictwo UE

Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych.
Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami.

Chleb hruby żytni  - EKO

W skład chleba wchodzi wyłącznie żyto z upraw ekologicznych, sól i woda. Mąka żytnia typ 2000. Mąka żytnia używana do produkcji tego rodzaju pieczywa jest bogata w błonnik, ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo witamin.

W pieczywie żytnim nie ma  śladu drożdży (pieczywo rośnie wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej typ 2000). Chleb nie zawiera innych zbóż, dlatego nadaje się dla osób, których dieta wymaga pieczywa czysto żytniego.

Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.  

  • Pieczywo posiada Certyfikat  PL EKO-07 Rolnictwo UE
  • Bez polepszaczy i konserwantów
  • Wypiekany jest w piecu opalanym drewnem
Masa netto: 350g 
Producent: BIO-PIEKARNIA
Dystrybutor: Ekologiczny Uniwersytet Ludowy
Kraj producenta: Polska
Składniki: mąka żytnia*, zaczyn z mąki żytniej*, sól
*składniki pochodzenia ekologicznego
 
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 824/196
Węglowodany (g): 35,0
Tłuszcz (g): 1,5
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Błonnik (g): 10
Białko (g): 5,5

Sól (g): 1,0
 

Alergeny: żyto 
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

 

 

 

 

 

 



 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie