

BIO PLANET Bułka tarta ekologiczna (250g) - BIO
Składniki: mąka pszenna 98% - bio, sól 1,5%, drożdże 0,5%
Produkt zawiera gluten, może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Masa netto: 250g
Pochodzenie: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 349 kcal (1481 kJ)
- Białko: 11g
- Węglowodany: 73g
- Tłuszcz: 1g
Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE
Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: BIO PLANET Bułka tarta ekologiczna (250g) - BIO
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 1kg fileta z karpia
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej
- masło
- 2 białka jajek
PANIERKA
- 4 pełne łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie
1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki.
2. Umytą rybę pokrój w paski szerokości około 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
3. Białka ubij.
4. Doprawioną rybę obtocz w ubitej pianie, a następnie w panierce.
5. Na patelni rozgrzej olej i masło. Smaż rybę na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Rada Wioli
Tak przygotowany karp jest soczysty i chrupiący – głównie za sprawą orzechów. Rybę można usmażyć wcześniej, a przed podaniem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed pieczeniem warto położyć na wierzch kilka wiórków masła.