WEGETARIAŃSKI BIO

BIOPLANET Bułka tarta ekologiczna (250g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814663238
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna bułka tarta doskonale nadaje się do obtaczania kotletów warzywnych, strączkowych czy mięsnych. Może stanowić zagęszczający dodatek do wszelkiego rodzaju farszy lub pasztetów, a także posypkę, aby pieczony pasztet na wierzchu był smakowicie rumiany. Bułka tarta jest niezbędna również do posypywania foremek do pieczenia ciasta i chleba, aby łatwo odchodziły od blaszki.

    Bułka tarta ekologiczna

    Skład:
    mąka pszenna 98% - bio, sól 1,5%, drożdże 0,5%
    Produkt zawiera gluten, może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

    Masa netto: 250g

    Pochodzenie: Polska

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna: 349 kcal (1481 kJ)

    Białko: 11g

    Węglowodany: 73g

    Tłuszcz: 1g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

    Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, certyfikat nr PL-EKO-07 07904

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Wegetariański pasztet z marchewki z kuminem
    Wegetariański pasztet z marchewki z kuminem

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    • 400 g marchewki
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 jajka
    • 150 ml oleju słonecznikowego
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka kurkumy pieprz sól
    • 1 łyżka bułki tartej

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka soczewicę, zalej 3 szklankami wody, lekko posól i gotuj, aż soczewica całkowicie się rozgotuje (ok. 15 minut). Przecedź ją przez sitko i odstaw. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę do lekkiego zezłocenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do cebuli. Dodaj przyprawy, podsmaż je 5 minut, mieszając, a na koniec wsyp startą marchewkę. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko, aż marchew zmięknie. Posól i popieprz do smaku. Masa powinna mieć intensywny korzenny smak. Odstaw do ostygnięcia. W misce roztłuc jajka, a następnie połącz z ostudzoną masą. Przygotuj keksówkę o długości 25 cm. Wysmaruj ją olejem i posyp tartą bułką. Wlej do niej masę, postukaj, by uleciały bąbelki powietrza. Piecz 30 minut. Krój po całkowitym ostygnięciu. Świetnie smakuje z salsą paprykową lub jabłkową.