







BIO-PIEKARNIA Chleb hruby orkiszowy mały (290g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek )
Chleb Hruby orkiszowy - EKO
Co jest szczególnego w pieczywie Hruby? Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Chleb Hruby przygotowany jest bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków. Wyrabianie ciasta oraz formowanie bochenków odbywa się ręcznie. Wypiek odbywa się w kamiennym piecu, ogrzewanym opałem drzewnym. Po wypieku Hruby przez 24 godz. "dojrzewa". Staje się wtedy lekkostrawny i lepiej przyswajalny. W miarę przechowywania jego smak zmienia się z łagodnie kwaśnego po orzechowo słodkawy. Jest to efekt przemian zachodzących w pieczywie niekonserwowanym chemicznie. Chleby Hruby jest naturalnie twardym pieczywem, ponieważ w procesie wypieku nie stosuje się środków spulchniających ani polepszaczy chemicznych.
Zboże pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych. Całe ziarno mielone jest bezpośrednio przed wypiekiem w młynie z kamiennymi żarnami.
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 898/212
Węglowodany (g): 38,0
Tłuszcz (g): 1,8
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Błonnik (g): 3,5
Białko (g): 8,3
Sól (g): 0,93
Alergeny: drożdże, miód
Certyfikat: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą AgroBIOTest RE-07/2005/PL
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: NIE
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |