

EKOWITAL Koncentrat pomidorowy (200g) - BIO
Produkt idealnie nadający się do zup, sosów. Stworzony z ekologicznego ekstraktu z pomidorów. Koncentrat pomidorowy to produkt otrzymany ze świeżych (lub mrożonych) dojrzałych, czerwonych pomidorów poddanych procesowi przetarcia i zagęszczania do określonej zawartości ekstraktu, utrwalony fizycznie lub chemicznie” Produkcja koncentratu polega na uzyskaniu przecieru, a następnie jego odwodnieniu do żądanego stężenia suchej masy; stosuje się 3-10 krotne zagęszczenie. Jest produktem nietrwałym i wymaga utrwalenia (najczęściej termicznego). Po rozlaniu do opakowań i hermetycznym zamknięciu koncentrat pomidorowy poddaje się pasteryzacji (w temp. ok. 100 st. C, 25-50 minut) lub sterylizacji (powyżej 100 st. C). Straty Wit.C w czasie produkcji koncentratu pomidorowego wynoszą ok.50%; karotenoidów ok. 70%, a witamin z grupy B 40-70%. Okres przechowywania koncentratu pomidorowego w temperaturze 0-18 st. C, wynosi nie mniej niż 12 miesięcy (opakowania szklane) i 9 miesięcy (opakowania metalowe). Pulpy i przeciery są półproduktami przeznaczonymi do dalszego przerobu na koncentraty.
Koncentrat pomidorowy BIO
Masa netto: 200g
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Koncentrat pomidorowy BIO 26% +/- 2%
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 305 kJ/ 72 kcal
Białko (g): 3,7
Węglowodany (g): 12,8
W tym cukry (g): 12,6
Tłuszcz (g): <0,1
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g): <0,1
Sól (g): 0,35
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt BIO: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej".
liczba porcji: 4
• ½ główki białej kapusty
• 2 cebule
• 4 łyżki oleju + do smażenia ryby
• 4 marchewki
• 2 pietruszki
• ¼ selera
• 1 por
• sól
• pieprz
• 3 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 400 g pomidorów z puszki
• ½ szklanki wody
• 500 g fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
• mąka pszenna
Zacznij od drobnego poszatkowania kapusty. Przełóż ją do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw kapustę na 10 minut.
Pokrój cebule w piórka, przełóż do garnka z lekko rozgrzanym olejem i szklij przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta. W tym czasie zetrzyj marchewki, pietruszki i seler na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do cebuli.
Pokrój w półplasterki tylko białą część pora, odcedź kapustę z wody i dodaj razem z porem do reszty warzyw. Kontynuuj smażenie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie dodaj koncentrat i pomidory w puszce, podlej wodą i gotuj kolejne 30 minut na niewielkim ogniu.
W tym czasie dokładnie osusz filety rybne, obsyp je z obu stron solą i pieprzem. Obtocz w mące i smaż z obu stron na oleju na złoty kolor.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż połowę gotowych warzyw, na nie ułóż usmażone ryby i przykryj kolejną warstwą warzyw. Odstaw na kilka godzin, aby wszystko się przegryzło.
Przed podaniem podgrzewaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut, ale ryba po grecku smakuje wybornie również na zimno.
Im dłużej danie będzie stało, tym bardziej się przegryzie i będzie smaczniejsze. Przelanie kapusty wrzątkiem pozwoli pozbyć się goryczki.