BIO

EKOWITAL Koncentrat pomidorowy (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971004
Producent: EKO WITAL

Produkt idealnie nadający się do zup, sosów. Stworzony z ekologicznego ekstraktu z pomidorów. Koncentrat pomidorowy to produkt otrzymany ze świeżych (lub mrożonych) dojrzałych, czerwonych pomidorów poddanych procesowi przetarcia i zagęszczania do określonej zawartości ekstraktu, utrwalony fizycznie lub chemicznie” Produkcja koncentratu polega na uzyskaniu przecieru, a następnie jego odwodnieniu do żądanego stężenia suchej masy; stosuje się 3-10 krotne zagęszczenie. Jest produktem nietrwałym i wymaga utrwalenia (najczęściej termicznego). Po rozlaniu do opakowań i hermetycznym zamknięciu koncentrat pomidorowy poddaje się pasteryzacji (w temp. ok. 100 st. C, 25-50 minut) lub sterylizacji (powyżej 100 st. C). Straty Wit.C w czasie produkcji koncentratu pomidorowego wynoszą ok.50%; karotenoidów ok. 70%, a witamin z grupy B 40-70%. Okres przechowywania koncentratu pomidorowego w temperaturze 0-18 st. C, wynosi nie mniej niż 12 miesięcy (opakowania szklane) i 9 miesięcy (opakowania metalowe). Pulpy i przeciery są półproduktami przeznaczonymi do dalszego przerobu na koncentraty.

Koncentrat pomidorowy BIO


Masa netto: 200g

Producent: Eko-Wital

Kraj pochodzenia:
Polska


Składniki: Koncentrat pomidorowy BIO 26% +/- 2%

Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal):     305 kJ/ 72 kcal
Białko (g):     3,7
Węglowodany (g):     12,8
W tym cukry (g):     12,6
Tłuszcz (g):     <0,1
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g):     <0,1
Sól (g):     0,35

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Produkt BIO:     TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI:     TAK
Produkt WEGAŃSKI:     TAK
Produkt BEZ CUKRU:     TAK
Produkt NATURALNY:     TAK

Przepis

Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą
Pizza z karczochami, orzeszkami piniowymi i mozzarellą

Na pizzy połóż swoje ulubione składniki, na przykład plasterki hiszpańskiej kiełbasy chorizo, wędzonej szynki czy anchois.

Nie przepadam za wymyślnymi dodatkami do pizzy, wolę tradycyjne włoskie. Któregoś razu widziałam pizzę nie dość, że z najcieńszą na świecie warstwą sosu pomidorowego, to jeszcze posypaną liśćmi rukoli i kilkoma wiórkami parmezanu. Dlaczego?!

Przepis pochodzi z książki "Bez glutenu, pszenicy i nabiału" Antoinette Savill

 

Składniki (na 2 duże, cienkie pizze)

Ciasto:

  • 400 g (3 szklanki) bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 14 g (1¼ łyżeczki) drożdży błyskawicznych
  • 300 ml (1¼ szklanki) ciepłej wody
  • bezglutenowa mąka do oprószenia i zagniatania

Dodatki:

  • 100 g kaparów bez ogonków
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 210 g serc karczochów z puszki
  • 20 drylowanych czarnych oliwek w oliwie
  • 200 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego w kostkach
  • 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonych lub 2 łyżeczki świeżych liści oregano
  • suszone wiórki papryki chilli
  • 100 g bezmlecznej mozzarelli, pecorino lub sera koziego
  • oliwa do skropienia

Nagrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj dwie blaszki do pizzy o średnicy 30 cm.

1. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Na środku zrób zagłębienie.

2. Do zagłębienia wlej wodę i oprószonymi rękami wymieszaj wszystkie składniki.

3. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją na oprószony mąką blat.

4. Zagniataj ciasto przez 8 minut, aż będzie giętkie i elastyczne. Jedną dłonią ugniataj ciasto, a drugą – przytrzymuj je w miejscu. Pracuj w spokojnym, stałym rytmie. Palcami kilka razy złóż ciasto i ugniataj je nadgarstkami. Następnie odwróć ciasto oraz powtórz składanie i ugniatanie. Pracuj, aż ciasto będzie równomiernie wyrobione. Jeśli się lepi, dodaj więcej mąki, a jeśli wyszło zbyt twarde, pokrop je wodą i dalej wyrabiaj.

5. Nasmaruj dwie miski oliwą. Podziel ciasto na pół i uformuj z niego dwie kule. Włóż je do misek, natnij na nich nożem krzyżyk na wierzchu i przykryj miski folą spożywczą.

6. Odstaw ciasto na 1–1½ godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

7. W tym czasie opłucz kapary pod zimą, bieżącą wodą, a następnie zostaw je w miseczce z wodą, aby wypłukać z nich sól. Przed użyciem odcedź je i osusz papierowym ręcznikiem.

8. Wyjmij obie kule ciasta na oprószony mąką blat. Każdą z nich zagniataj kilka minut, a następnie rozgnieć na płaski placek.

9. Oba placki rozwałkuj tak, aby na środku miały nie więcej niż 3 mm grubości, a po brzegach nieco więcej. Przełóż je na blaszki do pieczenia.

10. Posmaruj oba placki koncentratem pomidorowym.

11. Odcedź karczochy i oliwki. Karczochy pokój na ćwiartki.

12. Na pizzy ułóż karczochy, oliwki, kapary, kostki sera i orzeszki piniowe.

13. Pokrop przybranie oliwą, posyp je pieprzem, oregano i wiórkami chili.

14. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę albo posyp wierzch tartym serem kozim lub pecorino.

15. Piecz 15 minut, aż brzegi ciasta będą przyrumienione. Podawaj je od razu.

PRAKTYCZNE RADY

Oto kilka innych propozycji dodatków do pizzy zamiast karczochów, oliwek, kaparów i orzeszków piniowych. 100 g drobno pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej albo innej wędzonej szynki i szklanka drobno pokrojonych, podsmażonych na oliwie grzybów, anchois, odcedzona pieczona papryka w oliwie i odrobina smażonej cukinii, podsmażone na oliwie krążki czerwonej cebuli, tymianek, połówki pomidorów czereśniowych i smażone plasterki chorizo.