

EKOWITAL Koncentrat pomidorowy (200g) - BIO
Produkt idealnie nadający się do zup, sosów. Stworzony z ekologicznego ekstraktu z pomidorów. Koncentrat pomidorowy to produkt otrzymany ze świeżych (lub mrożonych) dojrzałych, czerwonych pomidorów poddanych procesowi przetarcia i zagęszczania do określonej zawartości ekstraktu, utrwalony fizycznie lub chemicznie” Produkcja koncentratu polega na uzyskaniu przecieru, a następnie jego odwodnieniu do żądanego stężenia suchej masy; stosuje się 3-10 krotne zagęszczenie. Jest produktem nietrwałym i wymaga utrwalenia (najczęściej termicznego). Po rozlaniu do opakowań i hermetycznym zamknięciu koncentrat pomidorowy poddaje się pasteryzacji (w temp. ok. 100 st. C, 25-50 minut) lub sterylizacji (powyżej 100 st. C). Straty Wit.C w czasie produkcji koncentratu pomidorowego wynoszą ok.50%; karotenoidów ok. 70%, a witamin z grupy B 40-70%. Okres przechowywania koncentratu pomidorowego w temperaturze 0-18 st. C, wynosi nie mniej niż 12 miesięcy (opakowania szklane) i 9 miesięcy (opakowania metalowe). Pulpy i przeciery są półproduktami przeznaczonymi do dalszego przerobu na koncentraty.
Koncentrat pomidorowy BIO
Masa netto: 200g
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Koncentrat pomidorowy BIO 26% +/- 2%
Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna
(kJ/kcal): 305 kJ/ 72 kcal
Białko (g): 3,7
Węglowodany (g): 12,8
W tym cukry (g): 12,6
Tłuszcz (g): <0,1
W tym kwasy tłuszczowe
nasycone (g): <0,1
Sól (g): 0,35
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt BIO: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
Produkt NATURALNY: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |