

CROC-CRAC Masa makowa z bakaliami (850g) - BIO (ś)
Masa netto: 100g
Producent: BIOVERI
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: woda, mak* 23 %, cukier*, bakalie* 12 % [rodzynki* 42 %, skórka z pomarańczy* 32 % (skórka z pomarańczy* 80 %, syrop kukurydziany*, sól), skórka z cytryny* 26 % (skórka z cytryny* 80 %, syrop glukozowy*)], miód*, płatki OWSIANE*, naturalny aromat MIGDAŁOWY.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 962 kJ/230 kcal
Tłuszcz: 9,3 g
w tym kwasy nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 28 g
w tym cukry: 27 g
Błonnik: 5,6 g
Białko: 5,5 g
Sól: 0,03 g
Możliwe alergeny: produkt może zawierać SOJĘ, MLEKO, JAJA i SELER
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis z produktem: CROC-CRAC Masa makowa z bakaliami (850g) - BIO (ś)
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 850 g gotowej masy makowej
- 60–70 dag jabłek
- 3 szklanki kaszy manny
- 10 dag masła
- 6 jaj
- 3 szklanki cukru
- 5 dag rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
- 5 dag orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Wykonanie
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Masło stop, a żółtka utrzyj z cukrem.
3. Do miski przełóż masę makową. Dodaj jabłka, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego, letnie masło, żółtka z cukrem, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy. Miksuj, aż składniki się połączą.
4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do wysmarowanej blaszki wielkości 24 × 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu nie powinien być oklejony ciastem (może być wilgotny, bo ciasto zawiera jabłka).
6. Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.