BIO

CROC-CRAC Masa makowa z bakaliami (850g) - BIO (ś)

Kod: 5902367410032
Producent: CROC-CRAC
Słodka, makowa masa do ciast wyprodukowana z certyfikowanych składników organicznych. Masa może służyć jako doskonały dodatek do wypieków jak i do bezpośredniego spożycia. W składzie m.in. ekologiczny mak ze skórką pomarańczy i cytryny oraz rodzynkami z odrobiną płatków owsianych. Całość słodzona miodem z naturalnym migdałowym aromatem.

Masa netto: 100g

Producent:  BIOVERI

Dystrybutor: Bio Planet

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: woda, mak* 23 %, cukier*, bakalie* 12 % [rodzynki* 42 %, skórka z pomarańczy* 32 % (skórka z pomarańczy* 80 %, syrop kukurydziany*, sól), skórka z cytryny* 26 % (skórka z cytryny* 80 %, syrop glukozowy*)], miód*, płatki OWSIANE*, naturalny aromat MIGDAŁOWY. 

* certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 962 kJ/230 kcal
Tłuszcz: 9,3 g
w tym kwasy nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 28 g
w tym cukry: 27 g
Błonnik: 5,6 g
Białko: 5,5 g
Sól: 0,03 g

Możliwe alergeny: produkt może zawierać SOJĘ, MLEKO, JAJA i SELER

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis z produktem: CROC-CRAC Masa makowa z bakaliami (850g) - BIO (ś)

Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 60–70 dag jabłek
  • 3 szklanki kaszy manny
  • 10 dag masła
  • 6 jaj
  • 3 szklanki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Wykonanie

1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2. Masło stop, a żółtka utrzyj z cukrem.

3. Do miski przełóż masę makową. Dodaj jabłka, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego, letnie masło, żółtka z cukrem, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy. Miksuj, aż składniki się połączą.

4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszaj łyżką.

5. Ciasto przełóż do wysmarowanej blaszki wielkości 24 × 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu nie powinien być oklejony ciastem (może być wilgotny, bo ciasto zawiera jabłka).

6. Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.

Opinie o produktach i sklepie

Opinie o produktach i sklepie