Bulion wegetariański
Masa netto:120g
Producent: DROBDAR
Składniki: maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por cebula), olej roślinny, kurkuma, przyprawy, aromat naturalny. Bez konserwantów.
Przepis
Nasi przodkowie jadali tę zupę bardzo często, nawet na śniadanie. Przygotowuje się ją na bazie zakwasu żytniego. Jest przebogata w składniki odżywcze i probiotyki, wspaniale reguluje trawienie i wspiera metabolizm. Zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak potas, wapń, cynk, miedź czy mangan, a także witaminy E, B1, B2 i PP. Żurek możesz podawać z podsmażonymi grzybami, ugotowanymi ziemniakami oraz świeżymi ziołami jako pożywne i sycące danie.
SKŁADNIKI:
- 1 ½ -2 litry bulionu z warzyw
- 1-2 szklanki zakwasu żytniego (w zależności od intensywności)
- 3 drobno pokrojone marchewki
- 1 drobno pokrojona pietruszka
- 1 drobno posiekana cebula
- 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego cząbru drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuść i podsmaż na rumiano drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i pieprzem. Całość zalej wrzącym bulionem, dodaj obrane i drobno pokrojone marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Następnie dodaj zakwas, najpierw tylko jedną szklankę, a w razie potrzeby drugą. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż ugotowane ziemniaki. Zalej gorącą zupą i posyp świeżo posiekanymi ziołami.
Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.