

SCHAR Bułka tarta bezglutenowa, bez laktozy - Paniermehl (300g)
Masa netto: 300g
Producent: Dr.Schar
Składniki: mąka ryżowa,skrobia kukurydziana, mąka sojowa, nieutwardzony tłuszcz roślinny, jaja, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże, emuglator: E-471, sól
Pochodzenie: UE
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 425 kcal (1785 kJ)
- Białko: 8,3g
- Węglowodany: 63g
- w tym cukry: 3,4g
- Tłuszcz: 14g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,8g
- Błonnik pokarmowy: 6,8g
- Sól: 1,1g
Informacje dodatkowe:
- bezglutenowa
- bez laktozy
- bez pszenicy
Pakowane w atmosferze ochronnej.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 400 g marchewki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy pieprz sól
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka soczewicę, zalej 3 szklankami wody, lekko posól i gotuj, aż soczewica całkowicie się rozgotuje (ok. 15 minut). Przecedź ją przez sitko i odstaw. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę do lekkiego zezłocenia. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do cebuli. Dodaj przyprawy, podsmaż je 5 minut, mieszając, a na koniec wsyp startą marchewkę. Mieszając od czasu do czasu, smaż wszystko, aż marchew zmięknie. Posól i popieprz do smaku. Masa powinna mieć intensywny korzenny smak. Odstaw do ostygnięcia. W misce roztłuc jajka, a następnie połącz z ostudzoną masą. Przygotuj keksówkę o długości 25 cm. Wysmaruj ją olejem i posyp tartą bułką. Wlej do niej masę, postukaj, by uleciały bąbelki powietrza. Piecz 30 minut. Krój po całkowitym ostygnięciu. Świetnie smakuje z salsą paprykową lub jabłkową.