WEGETARIAŃSKI BIO

*EKO WITAL Jabłka antonówka [na wagę] (1kg) - BIO (k) (f)

  • (1 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 280474???????
  • JABŁKA – działają korzystnie na organizm dzięki obecności pektyn – „wymiatają” z jelit nie strawione resztki pokarmowe, neutralizują toksyny, obniżają poziom cholesterolu.

     

    Odmiana 'Antonówka' - to owoce o kulistym, lekko wydłużonym, asymetrycznym kształcie z gładką i błyszczącą skórką. Owoc, rosnąc na drzewie, ma początkowo kolor jasnozielony, a po pełnym dojrzeniu nabiera    słomkowej barwy z delikatnym rumieńcem. Antonówki w smaku są soczyste, lekko kwaśne o silnym cukierkowym aromacie. Nadają się idealnie do ciast, na soki i przetwory.

     

     

    Przepis

    Domowy zakwas buraczany
    Domowy zakwas buraczany
    Zakwas buraczany z przepisu Katarzyny Bosackiej

    SKŁADNIKI:

    • 2 kg buraków
    • liście laurowe
    • czosnek
    • ziele angielskie
    • goździki
    • cynamon
    • jałowiec
    • anyż
    • jabłko suszona
    • śliwka wędzona
    • 3 litry wody
    • skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)

     

    PRZYGOTOWANIE

    Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!