*BIO PLANET Jaja ekologiczne "0" od kur zielononóżek (rozmiar M, op. 10szt.) - BIO
Jajka "0" od kur zielononóżek 10 sztuk - z chowu ekologicznego
Klasa A, rozmiar M
Pakownia PL-02045901
Certyfikacja: PL-EKO-08 rolnictwo Polska
Informacje dodatkowe:
Kod na skorupce jaja oznacza:
X-YY-ZZZZZZZZ
X - sposób chowu kur:
0- ekologiczny
1 - wolnowybiegowy
2 - ściółkowy
3 - klatkowy
YY - kraj pochodzenia jaj
ZZZZZZZZ - weterynaryjny nr identyfikacyjny producenta
Jaja po zakupie należy przechowywać w warunkach chłodnicznych
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 7 dni
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 250 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj niedużą miskę. Postaw ją na wilgotnej ściereczce, dzięki temu nie będzie się przesuwać. Wlej do niej żółtka, dodaj musztardę, sól i pieprz. Ubijaj trzepaczką lub mikserem, powoli wlewając cieniutką strużką olej. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania, wlewaj pozostały olej grubszą strużką. Gdy olej całkowicie się wchłonie, roztrzepuj majonez jeszcze przez pół minuty, aż stanie się aksamitny i błyszczący. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj, ewentualnie dosól, jeśli to konieczne.