WEGETARIAŃSKI BIO

BIOPLANET Karob 200g - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814663740
    Producent: Bioplanet
  • Składniki: 
    karob jasny* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

    Opis:
    Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.

    W smaku karobu można doszukać się nut cynamonu, karmelu, a nawet kakao, choć nie będzie on tak wyraźny jak w owocach kakaowca. 


    Informacja alergiczna:
    Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

     

    Przepis

    Świąteczny hummus piernikowy
    Świąteczny hummus piernikowy

    Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.

    SKŁADNIKI:

    • ciecierzyca w zalewie (400g)
    • 2 łyżki pasty tahini
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
    • 1 łyżka karobu lub kakao cukier/ ksylitol/ erytrytol do smaku (u mnie 4 łyżki)

    PRZYGOTOWANIE:

    Cieciorkę przepłukać wodą, odsączyć i umieścić w blenderze lub malakserze z ostrzem S. Zblendować na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody Dodać resztę składników i zblendować razem. Polecamy z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.  Produkty polecane do tego  przepisu:  

    Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl