Dieta wątrobowa zasady
Ogólne zalecenia dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby:
1. Celem diety jest:
• dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych - posiłki powinny być delikatnie przyprawione, ale smaczne i pełnowartościowe; • zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu;
• wyeliminowanie produktów szkodliwych: wysoko przetworzonych, wzdymających, ostro przyprawionych;
• regeneracja narządu poprzez zmianę nawyków żywieniowych.
2. Spożywanie 5 -6 małych posiłków dziennie, świeżo po przygotowaniu, w regularnych odstępach czasu.
3. Posiłki powinny być jedzone w spokoju i dokładnie przeżuwane.
4. Preferowane sposoby przyrządzania potraw: gotowanie na wodzie lub parze, duszenie, pieczenie bez tłuszczu.
5. Przeciwskazane:
• Nadmiar tłuszczu – smażenie, pieczenie z tłuszczem; zawiesiste sosy, tłuste wędliny; tortowe ciasta;
• Alkohol, kawa, czekolada;
• Potrawy wzdymające z warzyw strączkowych, kapustnych, cebuli;
• Potrawy nieświeże, odgrzewane, odsmażane, kwaśne, pikantne.
Zalecenia powinny być każdorazowo dostosowane do obecnego stanu chorego.