Kapusta spiczasta ekologiczna 1kg - BIO (I)
Kapusta spiczasta (stożkowa) ekologiczna - BIO Kapusta jest bardzo cennym warzywem, zawiera niemal wszystkie biopierwiastki, ma dużo siarki oraz sporo witamin. Nie jest jednak wskazana przy ciężkich uszkodzeniach nerek i wątroby. Surowa i kiszona jest lepiej strawna od kapusty gotowanej. Sok z kapusty kiszonej to cenny napój wielowitaminowy, wzmacniający, poprawiający wydzielanie soków trawiennych i apetyt. Świeży sok z kapusty białej działa prozdrowotnie na wrzody żołądka i dwunastnicy (jesienią codziennie wypijać ¾ szklanki przez 6 tygodni). Zawarte w kapuście fitoncydy mają działanie bakteriobójcze, zaleca się więc picie soku z kapusty osobom z anemią i z osłabionym układem odpornościowym. Przeciwwskazaniem są objawy zaawansowanej nadkwasoty i ostre stany zapalne żołądka. Duża ilość potasu w kapuście poprawia pracę serca i wydalanie nadmiaru płynów. Kapusta zawiera aminokwasy egzogenne pobudzające wzrost u dzieci. Liście kapusty przykładane np. na stłuczenia czy schorzenia skórne, łagodzą bóle reumatyczne i kulszowe.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Niemcy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |