WEGETARIAŃSKI BIO

BIOPLANET Otręby żytnie (150g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814665829
    Producent: Bioplanet
  • Skład: 
    otręby żytnie* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). 

    Opis:
    Ekologiczne otręby żytnie, to produkt powstający podczas procesu przemiału żyta na grys żytni. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Otręby żytnie doskonale smakują z przetworami mlecznymi. Polecamy również, jako dodatek do zup, sałatek i sosów. Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróce cieplnej.


    Informacja alergiczna:
    Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

     

    Przepis

    Domowy chleb gryczany
    Domowy chleb gryczany

    SKŁADNIKI: na 1 bochenek

    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
    • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
    • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 1 łyżka nasion czarnuszki
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka ksylitolu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
    • olej do wysmarowania
    • foremki do pieczenia
    • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.