BATOM Pektyna jabłkowa do dżemów (150g)

Dodaj recenzję
Kod: 5907709956315
Producent: BATOM
Pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej w kwaśnym środowisku wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów. >>> Produkt sezonowy - dostępny od czerwca do września (włącznie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Porcja 30 g pektyny na 2 kg owoców i 1 kg cukru.
Do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z 30 g pektyny. Gotować 3-5 minut. Dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać. Gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20 minut.

UWAGA: Do owoców gotowanych z dodatkiem pektyny cukier dodajemy dopiero, gdy owoce są całkowicie miękkie.  

Masa netto: 150g
Producent: BATOM
Dystrybutor: Bio Planet
Kraj producenta: Polska
Składniki: pektyna jabłkowa amidowana 100 %.

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzechy, soję, seler i sezam

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym  miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

 

 

 

 

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie