


ORGANIC Soczewica czarna ekologiczna (500g) - BIO
Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga jest niezwykle pożywna i smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.
Soczewica czarna (beluga) ekologiczna
Masa netto: 500g
Producent: Organic farma Zdrowia
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Kanada
Składniki: soczewica czarna ekologiczna 100%
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 319 kcal (1333 kJ)
Białko: 26g
Węglowodany: 51,9g
Tłuszcz: 1,9g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 mały seler
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- Imbir, papryka w proszku, sól
- Opcjonalnie: tahini, majonez
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
WYKONANIE
Soczewicę gotować 25 minut, odsączyć. Seler obrać, zetrzeć na tarce; włożyć do salaterki razem z soczewicą, skropić sokiem z cytryny, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Można dodać łyżkę tahini lub majonezu. Posypać koperkiem.