CLEARSPRING Sos sojowy tamari mansan (150ml) - BIO
Sos sojowy Tamari wegański, bezglutenowy BIO
Objętość netto: 150ml
Producent: CLEARSPRING
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Wielka Brytania
Składniki: ziarna SOJA* (46%), woda, sól morska, mirin* (słodki ryż*, woda, ryż uprawny*)
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
Węglowodany (g):
- w tym cukry (g): 1,8
Tłuszcz (g): 0,2
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1
Błonnik (g): 1,7
Białko (g): 13,7
Sól (g): 15,9
Alergeny: soja
Certyfikat: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temp. Od 10 do25°C.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 266,7 kcal Białko: 12,7 g Tłuszcz: 10 g Węglowodany: 30,5 g Błonnik: 3,6 g
Składniki na 4 porcje:
• 1 kostka naturalnego tofu
• makaron udon
• 1 cukinia
• 300 g wegańskiego kimchi
• ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1–2 cm świeżego imbiru
• 5 suszonych grzybów shiitake, w całości
• 1 l bulionu warzywnego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
• pasta gochujang (opcjonalnie)
Dodatkowo:
• zielona cebulka
• papryczka chili
• prażony sezam
Sposób przygotowania:
1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.
3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce.
6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang. Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.
8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.