BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

CLEARSPRING Sos sojowy tamari mansan (150ml) - BIO

Kod: 5021554984931
Producent: CLEARSPRING
Tradycyjnie wytwarzany japoński sos SOJOWY bez pszenicy i GLUTENU. Podwójna moc, dojrzewający w drewnie cedrowym.

Sos sojowy Tamari wegański, bezglutenowy BIO

Objętość netto: 150ml 
Producent: CLEARSPRING
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Wielka Brytania
Składniki: ziarna SOJA* (46%), woda, sól morska, mirin* (słodki ryż*, woda, ryż uprawny*)
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
Węglowodany (g):  
 - w tym cukry (g): 1,8
Tłuszcz (g): 0,2
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1
Błonnik (g): 1,7
Białko (g): 13,7
Sól (g): 15,9
Alergeny:  soja
Certyfikat: NL-BIO-01, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temp. Od 10 do25°C.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK 
Produkt wegański: TAK 
Bez glutenu: TAK 
Bez laktozy: TAK 
Bez cukru: TAK 
Bez barwników: TAK 
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK 
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

Przepis

Koreańska zupa z kimchi
Koreańska zupa  z  kimchi

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

 Na 1 porcję:  Kalorie: 266,7 kcal Białko: 12,7 g  Tłuszcz: 10 g  Węglowodany: 30,5 g  Błonnik: 3,6 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kostka naturalnego tofu

• makaron udon

• 1 cukinia

• 300 g wegańskiego kimchi

• ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek

• 3 ząbki czosnku

• 1 cebula

• 1–2 cm świeżego imbiru

• 5 suszonych grzybów shiitake, w całości

• 1 l bulionu warzywnego

• 2 łyżki oleju sezamowego

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

• pasta gochujang (opcjonalnie)

Dodatkowo:

• zielona cebulka

• papryczka chili

• prażony sezam

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.

3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy  lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w  ciepłe miejsce.

6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang.  Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.

8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.