CLEARSPRING Clearspring Sos sojowy Tamari BEZGL. BIO 500 ml
Masa netto [kg]: | 0.6000 |
Masa brutto [kg]: | 0.9700 |
Pochodzenie: | Wielka Brytania |
PKWiU: | 10.84.12.0 |
Produkt BIO: | TAK |
Produkt BEZGLUTENOWY: | TAK |
Produkt WEGETARIAŃSKI: | TAK |
Produkt WEGAŃSKI: | TAK |
Produkt BEZ CUKRU: | TAK |
Dodatkowy opis: | Tradycyjnie wytwarzany japoński sos sojowy bez pszenicy i glutenu. Podwójna moc, dojrzewający w drewnie cedrowym. |
Skład: | ziarna soi* (46%), woda, sól morskat, mirin* (słodki ryż*, woda, ryż uprawny*).*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych. |
Warunki przechowywania: | Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temp. Od 10 do25°C. |
Alergeny: | soja |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU NA 100G: | |
Wartość energetyczna (kJ/kcal): | 832 kJ/ 196 kcal |
Białko (g): | 13,7 |
Węglowodany (g): | <0,1 |
W tym cukry (g): | <0,1 |
Tłuszcz (g): | 0,2 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): | <0,1 |
Błonnik pokarmowy (g): | 1,7 |
Sól (g): | 15,9 |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g
Składniki na 4 porcje:
• 2 kostki naturalnego tofu
• 300 g mrożonego zielonego groszku
• 1 marchewka
• 5 ząbków czosnku
• 2–3 cm świeżego imbiru
• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka sosu sojowego
Sos orzechowy:
• 350 ml wody
• 4 łyżki masła orzechowego
• 4 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki sosu sriracha
• 2 łyżki octu ryżowego
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
• 1 pęczek zielonej cebulki
• ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.
3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.