BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

CLEARSPRING Clearspring Sos sojowy Tamari BEZGL. BIO 500 ml

Dodaj recenzję
Kod: 5021554002222
Producent: CLEARSPRING
Masa netto [kg]: 0.6000
Masa brutto [kg]: 0.9700
Pochodzenie: Wielka Brytania
PKWiU: 10.84.12.0
Produkt BIO: TAK
Produkt BEZGLUTENOWY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK
Dodatkowy opis: Tradycyjnie wytwarzany japoński sos sojowy bez pszenicy i glutenu. Podwójna moc, dojrzewający w drewnie cedrowym.
Skład: ziarna soi* (46%), woda, sól morskat, mirin* (słodki ryż*, woda, ryż uprawny*).*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temp. Od 10 do25°C.
Alergeny: soja
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU NA 100G:  
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 832 kJ/ 196 kcal
Białko (g): 13,7
Węglowodany (g): <0,1
W tym cukry (g): <0,1
Tłuszcz (g): 0,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1
Błonnik pokarmowy (g): 1,7
Sól (g): 15,9

Przepis

Tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie orzechowym

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

Na 1 porcję: Kalorie: 533 kcal Białko: 27,4 g Tłuszcz: 30,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,25 g

Składniki na 4 porcje:

• 2 kostki naturalnego tofu

• 300 g mrożonego zielonego groszku

• 1 marchewka

• 5 ząbków czosnku

• 2–3 cm świeżego imbiru

• 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

• 3 łyżki oleju

• 1 łyżka sosu sojowego

Sos orzechowy:

• 350 ml wody

• 4 łyżki masła orzechowego

• 4 łyżki sosu sojowego

• 3 łyżki sosu sriracha

• 2 łyżki octu ryżowego

• 1 łyżka oleju

• 2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

• garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych

• 1 pęczek zielonej cebulki

• ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku długości 2–3 centymetrów.

3. Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojone tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.

4. Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.

5. Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.

8. Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.

9. Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upieczone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

10. Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.