WEGETARIAŃSKI BIO

*CLEARSPRING Tofu (300g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5021554987710
    Producent: CLEARSPRING
  • Klasyczne delikatne tofu gotowe do spożycia. Do stosowania jako jako zamiennik mięsa, nabiału i jajek. To świetny białkowy dodatek do potraw, wegetariański zamiennik twarogu. Można go smażyć, gotować, zapiekać. Należy odcedzić przed użyciem.

    Tofu BIO

    Objętość netto: 300ml 

    Producent: CLEARSPRING

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj producenta: Wielka Brytania

    Składniki: woda, ziarna SOJA*(26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride).

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
    Węglowodany (g): 1,9
     - w tym cukry (g): 1,3
    Tłuszcz (g): 
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
    Błonnik (g): 1,1
    Białko (g): 6,8
    Sól (g): 0,0125

    Alergeny:  soja

    Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu trzymać zanurzone w wodzie w szczelnym pojemniku

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

    Przepis

    Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
    Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu

    SKŁADNIKI

    Szaszłyki (5sztuk):

    • 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
    • 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
    • 1 zielona papryka
    • 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
    • 3 szalotki
    • świeża kolendra

    Sos:

    • 1 bardzo miękkie awokado
    • 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
    • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • odrobina świeżej kolendry

     

    PRZYGOTOWANIE

    Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.