WEGETARIAŃSKI BIO

*CLEARSPRING Tofu (300g) - BIO (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5021554987710
    Producent: CLEARSPRING
  • Klasyczne delikatne tofu gotowe do spożycia. Do stosowania jako jako zamiennik mięsa, nabiału i jajek. To świetny białkowy dodatek do potraw, wegetariański zamiennik twarogu. Można je smażyć, gotować, zapiekać. Należy odcedzić przed użyciem.

    Objętość netto: 300ml 

    Producent: CLEARSPRING

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj producenta: Wielka Brytania

    Składniki: woda, ziarna SOJA*(26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride).

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
    Węglowodany (g): 1,9
     - w tym cukry (g): 1,3
    Tłuszcz (g): 
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
    Błonnik (g): 1,1
    Białko (g): 6,8
    Sól (g): 0,0125

    Alergeny:  soja

    Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu trzymać zanurzone w wodzie w szczelnym pojemniku

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

    Przepis

    Wegańska biała "kiełbaska"
    Wegańska biała "kiełbaska"
    W przygotowywaniu tej potrawy nie chodziło tylko o to, by stworzyć coś o podobnym wyglądzie i smaku. Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak biała „kiełbasa”. Ważne było również, by nie rozpadła się w żurku i można było ją odsmażyć.

    SKŁADNIKI:

    (ok. 8 kiełbasek)

    • 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki
    • 100 g naturalnego tofu
    • 1–2 ząbki czosnku
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
    • 20 g mąki ryżowej
    • 10 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)
    • sól około 20 ml wody

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około 15×25 cm. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem). Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków. Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie. Na zdrowie! : ) Przepis Ewy Ługowskiej z bloga https://misamocy.pl/

     

    W przygotowywaniu tej potrawy nie chodziło tylko o to, by stworzyć coś o podobnym wyglądzie i smaku. Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak biała „kiełbasa”. Ważne było również, by nie rozpadła się w żurku i można było ją odsmażyć.
    „Kiełbasę” gotujemy na parze. Jeśli nie macie naczynia do parowania, zróbcie to metodą babć. Na garnek nakładamy cieniutką ściereczkę. Zawiązujemy sznurkiem, żeby nie wpadła do wody. Ściereczka powinna mieć dołek. Nakrywamy pokrywką.

    Można przygotować dzień wcześniej. W gorącej wodzie (zupie, żurku) odzyskują swoją świeżość. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.

    Jeśli chcecie skonsumować białe wegańskie kiełbaski, polecam wcześniej zalać je na kilka minut wrzątkiem. Dzięki temu staną się ciepłe i świeże. Można je również grillować na patelni lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.