*CLEARSPRING Tofu ekologiczne (300g) - BIO
Objętość netto: 300ml
Producent: CLEARSPRING
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Wielka Brytania
Składniki: woda, ziarna SOJA*(26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride).
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 747 kJ/ 181 kcal
- Węglowodany (g): 1,9
- - w tym cukry (g): 1,3
- Tłuszcz (g):
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,6
- Błonnik (g): 1,1
- Białko (g): 6,8
- Sól (g): 0,0125
Alergeny: soja
Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu trzymać zanurzone w wodzie w szczelnym pojemniku
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 441,3 kcal Białko: 9,5 g Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 79 g Błonnik: 1,9 g
Składniki na 10 porcji:
Ciasto
• 500 g mąki pszennej
• 100 g cukru trzcinowego
• 250 ml napoju roślinnego + odrobina do posmarowania bułeczek
• 5 łyżek oleju
• 25 g drożdży
• ½ łyżeczki soli
Nadzienie
• 1 kostka naturalnego tofu
• 50 g kaszy jaglanej
• 50 g cukru trzcinowego
• 200 ml mleczka kokosowego
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier
• 10 łyżek cukru pudru
• 2–3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce dokładnie wymieszaj napój roślinny, cukier oraz drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj mąkę, olej oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsyp je mąką.
3. Jednolite, wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Kaszę jaglaną wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka.
5. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj tofu, cukier, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2–4 części.
7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 40 centymetrów. Rozprowadź odpowiednią porcję nadzienia na cieście.
8. Dwa naprzeciwległe brzegi ciasta zawiń do środka, a potem zroluj całość jak naleśnik, tak by stworzyć wałek, i nożem pokrój go na 3–5 drożdżówek.
9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
10. Każdy z kawałków ciasta chwyć za końcówki i zakręć raz lub dwa razy. Odkładaj na blachę. Pamiętaj, by zachować odstępy między drożdżówkami.
11. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj każdą bułeczkę odrobiną napoju roślinnego i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut.
12. Po tym czasie blachę wsuń do piekarnika i piecz bułeczki około 20 minut.
13. Przygotuj lukier: w kubku dokładnie wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.
14. Przestudzone drożdżówki udekoruj lukrem.