![](/uploads/widget/6/image/thumbnail/thumb_jesienna-rozgrzewka-organicmarket-2.jpeg?lm=1663577921)
![Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu](/uploads/blog/main/thumbnail/gallery_6268f023250c3-weganskie-szaszlyki-z-ananasem-i-tofu-organicmarket.png?lm=1669748296)
Wegańskie szaszłyki z ananasem i tofu
SKŁADNIKI
Szaszłyki (5sztuk):
- 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari (250 g)
- 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg)
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła
- 3 szalotki
- świeża kolendra
Sos:
- 1 bardzo miękkie awokado
- 1/2 szklanki wody sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- odrobina świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. Nada mu to głębszego aromatu i wzbogaci smak szaszłyków. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Paprykę myjemy i kroimy w kwadraty, podobnej wielkości co reszta składników. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat.