

Indyk pieczony w całości.
06-02-2020
SKŁADNIKI
- Indyk ekologiczny o wadze 6–10kg
- 1 Cytryna ekologiczna
- Sól i pieprz
- 150 G Masła
- 1 Natka pietruszki pęczek
PRZYGOTOWANIE
Tuszkę indyka oczyścić, na piersi delikatnie oderwać skórę od mięśni, wysmarować indyka pod skórą połową masła wymieszanego z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Resztą masła wysmarować dokładnie mięso. Do środka włożyć cytrynę, nogi indyka złożyć na krzyż i połączyć wykałaczką lub związać nitką. Indyka włożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze ok. 3 godziny, co 30 minut smarując indyka pozostałym w brytfannie tłuszczem. Po zakończeniu pieczenia odczekać ok. 15 minut - pozostawiając mięso w piekarniku. Dopiero po tym czasie podawać i kroić. Sos z dna blaszki podać do polewania mięsa.
Produkty powiązane z artykułem
Podobne artykuły